Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım Sigortaları toplantısı -Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Kadak: ''Tarımsal üretimde, sürdürülebilir bir üretim için doğal risklere karşı modern koruma tedbirlerinin, tarım sigortalarının uygulanması zorunluluğu vardır'' -Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Ergürülü: ''Yıllardır kriz yönetiyoruz. Dolu yağdıktan sonra ne yapacağımızı düşünüyoruz. Artık, biz tarımda risk yöneteceğiz'' 

GÜMÜŞHANE (A.A) - Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, tarımsal üretimde, sürdürülebilir bir üretim için doğal risklere karşı modern koruma tedbirlerinin, tarım sigortalarının uygulanması zorunluluğu olduğunu söyledi.

     Kadak, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Tarım Sigortaları'' toplantısında yaptığı konuşmada, herkesin bir şekilde tarım sektörünün içinde olduğunu belirtti.

     Tarım Sigortaları Havuzu olarak 6.5 yıllık kısa bir geçmişleri olduğunu ifade eden Kadak, ''Bu kısa geçmişimiz içerisinde önemli mesafeler aldığımızı söyleyebilirim. Ancak geldiğimiz nokta istediğimiz, beklediğimiz nokta değildir. Tarım sigortası, üreticilerimiz, çiftçilerimiz ve yetiştiricilerimiz için son derece hayati önem taşımaktadır'' dedi.
     Türkiye'de tarım sektörünün ekonomide önemli olduğunu vurgulayan Kadak, ''Tarımsal istihdam ülkemizde yüzde 25.5'dir. Tarımsal gayri safi yurt içi hasıla ise 62.7 milyar dolardır. Tarımda kişi başına gelir geçen yıl 3 bin 653 dolar olarak tespit edildi. Geçen yıl tarımsal ihracatımız ise 15.3 milyar dolar olmuştur. Türkiye tarımda dünyada yedinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sıradadır. Buğday üretiminde dünyada sekizinci, AB'de birinci, toplam sebze üretiminde ise dünyada ikinci, AB'de birinci sıradadır'' diye konuştu.
     Tarım sektörünün ülkelerin beslenme, istihdam ve kalkınması için önemli ve stratejik bir sektör olduğunu kaydeden Kadak, şunları söyledi:
     ''Doğa şartlarına bağlı üretim yapılan bir sektör olması sebebiyle dünyanın her yerinde hassas ve stratejik bir sektör olarak ele alınmaktadır. Dolayısıyla tarımsal üretimde, sürdürülebilir bir üretim için doğal risklere karşı modern koruma tedbirlerinin, tarım sigortalarının uygulanması zorunluluğu vardır.
     Tarımda yaşanabilecek riskleri, felaket tarzında riskler, yönetilmesi zor riskler ve kontrol edilebilir riskler olmak üzere üç ana başlıkta toplamaktayız. Felaket tarzındaki riskler, don, kuraklık, sel ve su baskını, yönetilmesi zor riskler, fırtına, hortum, deprem ve heyelan, kontrol edilebilir riskler ise hastalıklar ve zararlılar olarak tespit edilmiştir. Tüm bu riskler karşısında tarım sigortaları olarak devlet sigortası, özel sektör sigortası ve devlet-özel sektör işbirliği olmak üzere üç sigorta modeli uygulanmaktadır.''
     Kadak, Türkiye'de 1948 yılında Muhtaç Çiftçilere Ödünç Tohumluk Verilmesi Kanunu'nun hayata geçirildiğini belirterek, ''Bu kanun, ürün ve ekilişlerin yüzde 40 ve daha fazlası zarar görmüş üreticilere ayni yardım yapılmasını kapsıyordu. Ancak, 2001 yılında yürürlükten kaldırıldı. 2005 yılında 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yasalaşarak yürürlüğe girdi. Bu yasa ile bugüne kadar sigortalanamayan doğal afet risklerinin sigorta kapsamına alınması ve çiftçilerin çeşitli sigorta ihtiyaçlarının büyük ölçüde karşılanması yönü ile yüksek güvence sağlanmıştır. Tamamen sigorta prensiplerine ve teknik esaslara göre yapılan çalışma ile sürdürülebilirlik ve güvenilirlik özellikleri ile çalışmalar sürdürülmektedir'' dedi.
    
     -''Tarımsal sürdürülebilirliğini mutlaka sağlamamız gerekiyor''-
    
     Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Ergürülü ise gıdayı sağlayan en önemli sektörün tarım sektörü olduğunu ifade ederek, ''Tarımsal üretiminin sürdürülebilirliğini mutlaka sağlamamız gerekiyor. 75 milyona yakın nüfusumuzu beslemekle beraber, yıllık 30 milyon turistimizi beslemek ve bunun yanında da ihracat yapmak gibi bir hedefimiz var. Tarımda çalışanlarımız sayesinde 75 milyon nüfusumuz besleniyor, 30 milyon turistimizin gıda ihtiyacı gideriliyor ve 15 milyar dolara yakın da ihracat yapıyoruz. Bizim hedefimiz daha ileridir'' diye konuştu.
     Bakanlığın son 10 yılda yaptığı çalışmalara bağlı olarak, 22 milyar dolardan alınan gayri safi milli hasılanın 62 milyar dolara çıkarıldığını, hedefin 2023 yılında 150 milyar dolarlık bir tarımsal hasılayı sağlamak olduğunu dile getiren Ergürülü, şunları kaydetti:
     ''Bu hasılayı sağlarken karşılaşılacak tehditler de bulunmaktadır. Bakanlık olarak üretimde verimliliği artırma çalışmalarımız sürerken riskleri de göz ardı etmiyoruz. Tarımsal üretim her zaman riske açıktır. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için tarımsal riski yönetmemiz gerekiyor. Yıllardır kriz yönetiyoruz. Dolu yağdıktan sonra ne yapacağımızı düşünüyoruz. Artık, biz tarımda risk yöneteceğiz. Riski yönetebilmek için de yıllardır düşünülen Tarım Sigortaları Kanunu 2005 yılında TBMM'de yasalaştırıldı. Bu kapsamda tarımda risk yönetimini de değerlendirmeye başladık. Risk Yönetimi Şube Müdürlüğü ile denetim altına alınmaya çalışılan risk yönetimi, bakanlıktaki yeniden yapılanma ile Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanlığı'na dönüştürüldü.
     Bu şunu göstermektedir, tarımda risk yönetimi toplumun her kesimi tarafından bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Yıllardır afetlerle mücadele eden çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Bir risk Bakanlar Kurulu kararı ile koruma altına alınmış ise bu risk karşısında mağdur olmamaları için üreticilerimizin tarım sigortasını önemsemeleri gerekmektedir.''
     Toplantıya Gümüşhane Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, ilçe müdürleri, ziraat odası başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
    

Ekleme Tarihi
12.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: tarsim,tarım sigortaları
Link: Tarım Sigortaları toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız