Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Avrupa canlı hayvan ve et ithalatını yeterli bulmadı


Türkiye'nin yıllar sonra açtığı canlı hayvan ve et ithalatı AB tarafından yeterli bulunmadı.




ANKARA - Türkiye'nin yıllar sonra açtığı canlı hayvan ve et ithalatı AB tarafından yeterli bulunmadı. AB İlerleme Raporu'nda, canlı sığır, sığır eti ve bunlardan elde edilen ürünler üzerindeki fiili ithalat yasağının yalnızca kısmi ve geçici olarak kaldırıldığı belirtilerek, Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesi için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiği ifadeleri yer aldı.

Avrupa Parlamentosu gündemine sunulan Türkiye ile ilgili 2011 yılı İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin tarım konusunda sınırla ilerleme kaydettiği belirtilirken, açılan canlı hayvan ve et ithalatı yeterli bulunmadı. Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasının yürürlüğe girdiği 1996 yılından, 2010 yılına kadar AB ülkelerinden canlı hayvan ve et ithalatı yapmamıştı. İç piyasada et fiyatları ve arzında yaşanan sıkıntıyla birlikte, önce canlı hayvan ardından da et ithalatına gümrük vergileri düşürülerek izin verilmişti.

Raporda, Ortak Tarım Politikası'na uyum konusunda ilerleme kaydedildiği ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yeniden yapılandırıldığı dile getirildi. Kilit unsurlardan
birisi olan tarım istatistikleri konusunda bir stratejinin kabul edilmemesinin eksiklik olarak nitelendirildiği raporda, kırmızı et ithalatının yetersiz bulunduğu görüşüne yer verildi. Raporun ilgili kısmında, “Canlı sığır, sığır eti ve bunlardan elde edilen ürünler üzerindeki fiili ithalat yasağı hâlâ yalnızca kısmi ve geçici olarak kaldırılmış durumdadır. Tarım ürünleriyle ilgili ticaret anlaşması çerçevesindeki iki taraflı yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekmektedir" denildi. Aynı eleştiri İlerleme Raporu'nun Gıda Güvenliği Bitki Sağlığı ve Veterinerlik Hizmetleri başlığı altında aynı cümlelerle yer alıyor.

Kırsal kalkınmada kayda değer ilerleme

Kırsal kalkınmaya ilişkin olarak kayda değer ilerleme sağlandığının belirtildiği raporda, Türkiye'nin Katılım Öncesi Mali Araç-Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) bağlantılı yapılarını güçlendirmeyi sürdürdüğü ifade edildi.

Kıbrıs şantajı sürüyor

AB İlerleme Raporu'nda her yıl olduğu gibi bu yıl da tarım faslında Rum gemi ve uçaklarına Türk limanlarının açılmadığı sürece AB müktesebatının tam olarak uygulanmayacağı ifade edildi. Aynı eleştiri ‘balıkçılık' başlığı altında da yer aldı. Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı politikasında, AB müktesebatının iç hukuka aktarılması ve uygulanması konusunda bazı ilerlemelere dikkat çekilirken, bu konuda ikincil mevzuattaki tarihler arasındaki boşlukların bazı sorunlar yaşanmasına yol açtığı bildirildi.

GDO konusunda çıkarılan mevzuatın AB müktesebatıyla uyumlu olmadığının belirtildiği raporda, “Hayvan sağlığı konusunda ve tarımsal gıda işletmelerinin AB hijyen ve yapısal gereksinimlerini karşılayacak hile getirilmesinde önemli ölçüde çaba sarf edilmesi gerekmektedir" ifadeleri yer aldı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
12.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Avrupa canlı hayvan ve et ithalatını yeterli bulmadı
Link: Avrupa canlı hayvan ve et ithalatını yeterli bulmadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız