Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kurbanlık için yaşını doldurmayan büyükbaş hayvanların dişleri çekilebiliyor

KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Kurban Bayramı öncesinde hem çiftçinin kurbanlıklarını satışından hem de vatandaşın kurbanlık alımlarında kolaylık sağlamak adına hayvan pazarlarında veteriner hekimler görevlendireceklerini açıkladı.


    Ömer Kayacan, kurban alımında birçok konuda vatandaşın dikkatli olmasını da isteyerek, “Maalesef kimseyi zan altında bırakmak istemiyoruz. Ama büyükbaş kurbanlıkla ilgili dinimiz gereği yaş sınırı var. 2 yaşını doldurmayan sığır kurbanlık olmuyor. Yaşını doldurmamış hayvanların dişleri çekilebiliyor. Bu konuda hekimlerimiz hayvan pazarında vatandaşa yardımcı olacak.” dedi.

    Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarları kurulmaya başladı. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, kurbanlık satışı ve alımı konusunda çiftçi ile vatandaşa yardımcı olmak için çalışma başlattı. Hayvan pazarlarına kurulacak stantlarla hem çiftçiyi hem de vatandaşı bilgilendirecek. Stantlarda çiftçiye tarım ve hayvancılıkla ilgili kitaplar, broşürler ve veteriner hekim nezaretinde bilgiler verilecek. Talep durumunda kurbanlık hayvanla ilgili çiftçiye sağlık kontrolünde yardımcı olunacak. Kurbanlık alan vatandaşlarda talep ederlerse veteriner hekimler aracılıyla hayvanların sağlıklı olup olmadığı konusunda bilgi alabilecek.

    İl Müdürü Özkan Kayacan, amaçlarının hem çiftçiye hem de vatandaşa yardımcı olmak için kurban pazarlarında stant açarak hizmet vermek amacıyla 2 veteriner hekim görevlendireceklerini duyurdu. Bayram öncesinde genel denetimlerinde arttığına da dikkat çeken Kayacan, şu bilgileri verdi: “Denetimlerimiz de pasaportu olmayan hayvanlara dikkat edeceğiz. Tüm hayvanları kayıt altına alıyoruz. Bu nedenle sorunlar oldu ama bundan sonra kulak küpesi ve pasaportu olmayan hayvan dolaşmayacak. Hayvan başına 500 lira cezası var. Bu riske girmemeleri gerekir. Müracaat ederek küpelerini taktırmalı ve pasaportlarını almalarında yarar var. Yol kontrollerini sıklaştırdık. Bu durumda olan hayvanlar için ceza uyguluyoruz. Araç sahibine de ceza uyguluyoruz. Bunu yapmak zorundayız. Çünkü küpe taktığımız hayvan için sağlık kontrolü yapıyoruz. Böyle olunca da küpe takıyoruz. Bu hastalıklı hayvanın satışını önleme adına önemlidir.” dedi.

    Vatandaşın kurbanını nereden alacaklarına müdahale edemeyeceklerini ifade eden Kayacan, alınacak kurbanlıkla ilgili şu uyarılarda bulundu: “Ama kurulan hayvan pazarları var. Buraya iki tane veteriner hekimlerden oluşan ekibimiz olacak. Stant kuruyoruz. Değişik konularda bilgilerin yer aldığı kitapçıklar, broşürler ve afişler olacak. Buradan çiftimiz ve vatandaşımız bilgi alacak. Orada veteriner hekimimiz gezecek. Hastalıkla hayvan varsa çıkartacağız. Vatandaşın şüphelendiği birisi varsa biz orada bu kontrolü yapacağız. Orada eleman yetişmezse ek personel görevlendirilecek.”

    Kayacan, dinimiz gereği kurbanlık olacak hayvanlarda yaş sınırı olduğunu hatırlatarak, “Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olanlar kurban olabiliyor. Bunun için dişlerinin düşmesi gerekiyor. Dişleri düşmeyen hayvanın bu dişlerinin çekimi yapılıyor. Burada kimseyi zan altında bırakmak istemiyoruz. Vatandaşımız dişlerin düşüp düşmemesi ile ilgili sorunlar yaşıyor. Endişe yaşıyor. Çekilmiş mi? bu konuda soru işareti oluyor. Veteriner hekimlerimiz, talep gelmesi durumunda buna bakabilecekler. Burada çekilip çekilmediği olması gereken dişler ve olması gerekmeyen dişler konusunda bilgi verecek. Burada hayvanın kurban olup olmadığını bilgilendirecektir.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Ekleme Tarihi
13.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kurbanlık için yaşını doldurmayan büyükbaş hayvanların dişleri çekilebiliyor
Link: Kurbanlık için yaşını doldurmayan büyükbaş hayvanların dişleri ....




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız