Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Armut fidanında Asya lezzeti


Asya armudunda Türkiye’nin tek üreticisi İrgeler Fidancılık, kapalı stok çalışmaya başladı.




BURSA - Türkiye'de Asya armudu fidanı üretimi yapan tek firma olan İrgeler Fidancılık, kapalı stok çalışıyor. 2011 yılında 15 bin civarında Asya armudu fidan üretimi gerçekleştiren ve bu yıl 25 bini zorlayan İrgeler, gelen talepleri karşılayamıyor. Dünyada Naşi, Japon armudu ve elma armudu gibi değişik isimler altında tanınan Asya armudu, Doğu Asya'da Çin, Japonya, Kore'de ayrıca Yeni Zelanda ve Şili'de önemli miktarlarda yetiştirilmekle birlikte son yıllarda Kaliforniya ve Avrupa'da da üretilmeye başlandı. Türkiye'de yaklaşık 15 yıldır yetiştirilmekle birlikte üretimi tahminen 3 bin ile 5 bin ton arasında değişiyor. Asya armutları gevrek dokulu, sulu, tatlı ve kendine özgü aroması ile son yıllarda tüketicilerden talep görüyor.

1940 yılında Niğde'de kurulan İrgeler Fidancılık, 1947'den bu yana faaliyetlerine İnegöl'de devam ediyor. İrgeler, sahip olduğu tecrübe ve bilgi birimiyle farklı ekolojik bölgelere uygun anaçlara aşılı elma, kiraz, şeftali, nektarin, armut, Japon eriği, badem, vişne, Japon armudu, kayısı ve ayva gibi türlere ait sertifikalı meyve fidanları üretiyor. Alanında en köklü kuruluşlardan olan firma, kendini sürekli yenileyerek modern meyveciliğin gerektirdiği bodur, yarı bodur ve standart çöğür anaçlarına aşılı 1.5 milyonu aşkın meyve fidanı üretim faaliyetlerini İnegöl'de toplam bin dekar alan üzerinde sürdürüyor. İrgeler, üretiminin yüzde 10'unu da Bulgaristan ve Azerbaycan'a ihracat ediyor.

Bahçe tesisinde bilimsel destek sağlıyor

Son yıllarda ülkemizde meyvecilikte hızlı bir dönüşüm yaşandığını söyleyen İrgeler Fidancılık Tarım Ürünleri Üretim Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi Ayhan İrge, bu dönüşümün daha da hızlanarak Türkiye'nin dünya meyvecilik sektöründen daha fazla pay alması, toplam üretimin yüzde 3-5'leri seviyesinde olan taze meyve dış satımının hızla artırılması için modern meyveciliğin gereklerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Bu çerçevede firma olarak üreticinin her yönden desteklenmesi ve sorunlarının çözümü yönünde yoğun çaba içerisinde olduklarını belirten İrge, "Meyvecilikte bahçe tesisinde yapılan hata gelecek yıllarda telafi edilemeyecek miktarda maddi kayıplara neden oluyor. Bunun bilincinde olan firmamız bahçe tesisinde bilimsel olarak her türlü değerlendirmeyi yaparak üreticileri yönlendiriyor. Ülkemiz meyveciliğinin önünün açılması için firmamız üreticilerimize sertifikalı, her türlü hastalık ve zararlıdan ari fidan ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca farklı yörelere uygun tür ve anaç seçiminde gereken yönlendirme konusunda üreticilerimizi destekliyor" dedi.

Afyon'a 1.5 milyon TL'lik sera yatırımı

Ayhan İrge, üretimini yaptıkları farklı meyve türlerine ait yaklaşık 1.5 milyon adedi bulan aşılı meyve fidanında bodur ve yarı bodur anaçların kullanımına önem verdiklerini ve bu anaçların kendi tesislerinde üretimi konusunda gerekli yatırımları yaptıklarını vurguladı. Geçtiğimiz yıl Afyonkarahisar'a bağlı Sandıklı'da 15 bin metrekare kapalı alana sahip seralarının faaliyete girdiğinin bilgisini veren İrge, 1.5 milyon TL yatırım bedeline sahip bu yatırımla yılda 300 bin adet saksıda fidan üretimi hedeflediklerini söyledi. Afyon'daki seralarda üretilecek tüplü fidanlarla yılın 12 ayında fidan dikiminin gerçekleştirilebileceğinin altını çizen İrge, yatırım için Afyon'u tercih etmelerinin başlıca nedeninin ise termal su kaynakları nedeniyle yüzde 100'e varan oranlarda enerji tasarrufu olduğunu kaydetti.

'Gelen talepleri karşılayamıyoruz'

"Türkiye'de Asya armudunda fidan üretimi yapan tek firmayız" diyen Ayhan İrge, 2011'de 15 bin civarında olan Asya armudu fidan üretimlerinin bu yıl 25 bine yükseldiğini vurguladı. Gelen talepleri karşılayamadıklarını ve şu an kapalı stok çalıştıklarını dile getiren İrge, Asya armudu fidanı isteyenlerin bir yıl beklemesi gerektiğini kaydetti. İrge, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyada, Asya armudu, Naşi, Japon armudu, Çin armudu ve elma armudu gibi değişik isimler altında yetiştirilen bu armut türü, Doğu Asya'da Çin, Japonya, Kore'de ayrıca Yeni Zelanda ve Şili'de önemli miktarlarda yetiştirilmekle birlikte son yıllarda Kaliforniya ve Avrupa'da da yetiştirilmeye başlandı. Ülkemizde yaklaşık 15 yıldır yetiştirilmekle birlikte üretimi tahminen 3 bin ile 5 bin ton arasında değişiyor. Asya armutları gevrek, sulu ve tatlı ve kendine özgü aroması ile son yıllarda tüketicilerden talep görmeye başladı. Üretimin yeterli olmaması nedeniyle ancak büyük marketlerde bulunabilen Asya armudunun üretiminin hızla artacağı, ülkemiz için ileride ihracat potansiyeli olan bir meyve türü olacağı öngörülüyor."
 
 
 
 
 
 
 
 
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
13.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Armut fidanında Asya lezzeti
Link: Armut fidanında Asya lezzeti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız