Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
büyükbaş 

Muğla'da hayvanlardaki mavi dil hastalığından dolayı 80 köy karantinada

MUĞLA (CİHAN) - Muğla'nın Milas ilçesinde ilk olarak 18 Ağustos 2012 tarihinde koyunlarda görülen mavi dil hastalığı sebebiyle şu ana kadar Milas'ta 56, Yatağan'da 18 ve Marmaris'te 6 köy, tedbir amacıyla karantinaya alındı.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce hastalığın görüldüğü bölgelerde aşılama çalışmaları yapılırken yerel yöneticiler tarafından da sineklerle mücadele ediliyor.

Muğla'da ilk olarak 2001 yılında görülen mavi dil, 11 yıl sonra Milas'a bağlı üç köydeki koyunlarda ortaya çıktı. Yatağan'da üç ve Marmaris’te bir köyde görülmesi üzerine harekete geçen yetkililer, bu yerleşim birimlerinin 10 km. yakınındaki bütün köylerde karantina uygulaması başlatıldı. Şu ana kadar tedbir amacıyla 80 köyü karantinaya alan yetkililer, aşılama çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce, belediyeler ve yerel yönetimler uyarılarak hastalığının yayılmasını engellemek amacıyla sinekle mücadele yapılması istendi. Köylerde hastalığın kontrol altına alınmasının ardından uygulamanın 40 gün devam edileceği bildirildi.

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, yaptığı açıklamada koyunlarda, keçilerde ve sığırlarda görülen mavi dil hastalığının yetiştiricileri, celepleri ve kurbanlık alacak vatandaşları endişe içnde bıraktığını söyledi. İlk yapılması gerekenin kontrollu bir şekilde sinekle mücadele olduğunu belirten Kayacık, "Bu virüs sığırlarda, keçilerde ve koyunlarda görülüyor. İnsana bulaşmayan bir virüs.

Sığırlarda ve keçilerde herhangi bir hastalık belirtisine neden olmuyor. Virüs, sinekler tarafından diğer hayvanlara bulaşıyor. Aynı zamanda çiftleşme sırasında da diğer hayvana bulaşabiliyor." dedi. Virüsün rutubetli havaları sevdiğini ve bu mevsimde kendini gösterdiğini, hava sıcaklığı 10 derecenin altına indiğinde etkisini kaybedeceğini anlattı: "Virüsün, bulaştığı hayvanı öldürme oranı kuzularda yüzde 95, koyunlarda ve sığırlarda ise çok az." diye konuştu. Oda Başkanı Kayacık, virüsün yedi günlük kuluçka süresinden sonra belirti göstermesi sebebiyle kurbanlıkların bayrama birkaç gün kala alınmasını tavsiye etti.
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
16.10.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: muğla, hayvancılık, hastalık, mavi dil hastalığı, gıda tarım, ziraat
Link: Muğla'da hayvanlardaki mavi dil hastalığından dolayı 80 köy karantinada




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız