Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dünya Gıda Günü’nde Sunar Grup’tan Büyük Yatırım 

DÜNYA GIDA GÜNÜ’NDE SUNAR GRUP’TAN BÜYÜK YATIRIM

ADANA (İHA) - Yaklaşık 40 yıldır Çukurova’nın bereketini dünya mutfağına ulaştıran Sunar Grup, yeni rafinasyon tesisiyle bu kez de Muşlu çiftçilerin yüzünü güldürecek. Sunar Grup bünyesinde faaliyet gösteren Elita Gıda’nın yeni tesisi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından hizmete açıldı.


Yaptığı özverili çalışmalar ve detaylı analizler sonucunda Muş’ta 50 bin dönüm ayçiçeği yatırımında bulunan Sunar Grup, bu yatırımın meyvesini rafinasyon tesisiyle toplamaya başlayacak. 50 bin dönüme ekili ayçiçeğinin hasadını yapan Sunar Grup, bu yeni tesiste Muş’ta yetiştirilen ayçiçeklerinden elde edilen ilk özel seri ayçiçek yağını üretmiş olacak. Türkiye'de ekilebilir arazilerinin yüzde 25'inde ayçiçeği ekimi gerçekleştirilmesi durumunda Türkiye'nin ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna geçeceğini hesaplayan gıda devi, Orta ve Doğu Anadolu'da ayçiçeği tarımını geliştirmek için geçtiğimiz yıl kolları sıvadı. Yağlı tohum üretimine açılabilecek yeni bölgeler araştırılırken, Muş ayçiçeği üreticilerinden gelen yoğun talep Sunar Grup'u Doğu Anadolu ve Orta Anadolu'ya yöneltti. Uzun çalışmalar ve detaylı analizler sonucunda bölgenin yağlık ayçiçeği üretimine yabancı olmadığını ortaya çıkartan Sunar Grup, yıllar önce bölgede ciddi üretimler yapıldığını ancak son yıllarda alıcı sıkıntısından dolayı vazgeçildiğini belirledi. Ekolojik olarak bölgenin yağlı tohum üretimine uygunluğu tespit edilince bölgede 50 bin dönüm arazi üzerine büyük bir yatırım yapan Sunar Grup, aynı zamanda hem bölge ekonomisini hem de tarım makineleri ve lojistik sektörünü hareketlendirdi. Sunar Grup'un alanında uzman hammadde satın alma yöneticileri önderliğinde Tarım İlçe Müdürlüğü ziraat mühendisleri işbirliği ile ayçiçeği ekildi. Geçtiğimiz hafta hasadı yapılan ayçiçeklerinden elde edilecek ilk yağlar yeni rafinasyon tesislerinde üretilecek.

Sunar Grup bünyesinde faaliyet gösteren Elita Gıda’nın yeni yatırımı rafinasyon tesislerinin açılışına, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Irak Ticaret temsilcisi Omar Al Jaf ve Trablus Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Mesut Mahfuz da katıldı. Özel seri olarak üretilecek Muş ayçiçeğinden elde edilen yağlar, açılışa gelen konuklara takdim edildi.

KAPASİTE BİN TONA ÇIKACAK

Sunar Grup bünyesindeki Elita Gıda, Adana'da açılışı gerçekleştirilen rafinasyon ve dolum hattı yatırımıyla günlük rafinasyon kapasitesini bin tona çıkartmayı hedefliyor. Elita Gıda, bu yatırımla Türkiye'nin yıllık yağ tüketiminin üçte birini üretecek kapasiteye sahip olacak ve Türkiye'nin en büyük üç bitkisel yağ firması arasına girecek. Elita Gıda, halihazırda Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Latin Amerika’dan Uzakdoğu’ya kadar 40’ı aşkın ülkeye mısır ve ayçiçeği gibi bitkisel sıvı yağ çeşitleri ile gerek perakende, gerekse de ev dışı tüketime yönelik bitkisel margarin ihracatını gerçekleştiriyor. İhracat hedefleri doğrultusunda yapılan yeni yatırım tesisleriyle birlikte bölgesel gücünü korumanın yanı sıra global pazarda da etkinliğini arttırmayı hedefliyor. 

Ekleme Tarihi
16.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Dünya Gıda Günü, Sunar Grup, Büyük, Yatırım
Link: Dünya Gıda Günü’nde Sunar Grup’tan Büyük Yatırım




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız