Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Almanya'da Her Yıl 11 Milyon Ton Yiyecek Çöpe Gidiyor

Almanya her yıl 11 milyon ton gıda maddesinin çöpe gittiği belirtildi.

Almanya her yıl 11 milyon ton gıda maddesinin çöpe gittiği belirtildi. İsrafın önüne geçmek için araştırma yaptıran Bavyera Tarım Bakanlığı, kesin sonuçlar gelince vatandaşları da bilinçlendirmek için kolları sıvayacak. Bavyera Tarım Bakanı Helmut Brunner, daha şimdiden 'Köyde hayat' projesiyle öğrencileri bilinçlendiriyor. Gıda Zinciri Derneği kurucusu İnci Sieber ise insanları ölçüsüz alışveriş yapmamaya davet etti.

Almanya'da bir yılda kişi başına çöpe atılan gıda maddelerinin miktarının 82 kiloyu bulduğu bildirildi. Almanya'nın nüfusu 82 milyon olarak dikkate alınırsa bir yılda çöpe giden gıda miktarı 6 milyon 724 bin tonu buluyor. Almanya'da genel olarak çöpe atılan gıda maddelerinin toplamı ise 11 milyon tonu buluyor ve bu miktarı 275 bin TIR'ın ancak taşıyabileceğine belirtiliyor.

Çöpe atılan gıda maddelerinin miktarını ortaya çıkarmak için Bavyera Beslenme Araştırma Merkezi'ne görev veren Bavyera Tarım Bakanı Helmut Brunner, Almanya geneli baz alındığında eyaletinde çöpe biraz daha az yiyecek atıldığını söyledi. Bakanlık tarafından yapılan basın bildirisinde, Bavyera'da çöpe atılan gıda miktarı kişi başına yılda 65 kilo. 12,5 milyon nüfusa sahip Bavyera eyaletinde bu, 812 bin 500 ton yiyeceğin çöpe gittiği anlamına geliyor. Rakamların büyüklüğü, israfı önlemenin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Çöpe en fazla atılan gıdaların başında ise sebze ve meyveler geliyor. Uzmanlar, çöpe giden yiyeceklerin yarısının sağlıklı ve uygun bir şekilde depolanması halinde tüketilebileceğinin altını çiziyorlar. Gıda maddelerinin daha verimli kullanılması için güvenilir verilere ihtiyaç olduğunu belirten Bakan, kesin araştırma sonuçlarının önümüzdeki yıl ellerinde olacağını ve buna göre toplumu aydınlatma çalışmaları yapacaklarını söyledi. "Bunun için herkes üzerine düşeni yapmalı." diyen Tarım Bakanı Brunner, yoğun iş gücü ve ham madde kullanılarak üretilen ürünlerin büyük kısmının çöpe gitmesinin utanç verici olduğunu ifade etti.

Kırsal kesimde yaşayan vatandaşların yiyecek israfı konusunda şehirli vatandaşlardan daha bilinçli olduğu kaydedildi: Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar yılda 64 kilo, şehirde yaşayan vatandaşlar ise 69 kilo yiyeceği çöpe atıyor. Bakan Brunner, araştırmanın kırsal kesimde yaşayan vatandaşların gıdalara daha fazla değer verdiğini gösterdiğini anlattı ve şehirlerde yaşayan vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Bakan Brunner, kısa süre önce 'Köyde yaşam' projesini hayata geçirdi. Bu şekilde Bavyera'da ilkokul çocukları bir günlerini köyde çiftçilerle geçirecek ve üretimin nasıl yapıldığını yerinde görerek gıda maddelerinin değerini daha iyi anlayacak.

Gıda Zinciri Derneği kurucusu İnci Sieber, gıda maddelerinin israfında insanların ölçüsüz alış veriş yapmalarının etkili oluğunu söyledi. Paketlenmiş ürünlerdeki son kullanma tarihinin o ürünün en az kullanma süresi olduğunu belirten Sieber, bu ürünlerin bazen marketlerden doğru çöpe gidebildiğini belirtti. Bavyera Tarım Bakanlığı'nın 'Köyde yaşam' projesinin çok güzel bir girişim olduğunu ve bu şekilde çocukların çiftçilerin emeğinin ve ürünlerin hangi şartlar altında yetiştiğinin farkına varacaklarını söyledi.
 
Anne-babaların çocuklarının tabaklarına fazla yemek koyarak çocuğu israfa teşvik ettiğini de sözlerine ekleyen Sieber, dünyada 9 milyar insanı doyurmak için kimyasal maddeler kullanılarak üretim yapıldığını ve bunun çevreye zarar verdiğini dile getirdi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Almanya, 11 Milyon Ton Yiyecek Çöpe Gidiyor, yiyecek, gıda,
Link: Almanya'da Her Yıl 11 Milyon Ton Yiyecek Çöpe Gidiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız