Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Gübretaş'ın özel mısır gübresiyle yüzde 20 verim artışı sağlandı

SAKARYA (CİHAN)- Gübre Fabrikaları (Gübretaş)'nın mısır için özel ürettiği taban gübresiyle yapılan deneme ekiminde yüzde 20 verim artışı sağlandı.


Bilinçli Üretici Kazanır' projesi kapsamında geliştirdiği özel gübrelerle 8 farklı tarla ve bahçede deneme ekimleri yapan Gübretaş, Sakarya'nın Söğütlü ilçesi Akçakamış köyünde özel mısır gübresiyle yetiştirilen ürünlerin hasadını yaptı. Deneme ekimlerinin ilkinde Lüleburgaz'da gerçekleştirdiği kanola hasadında ortalama verimin üzerinde artış sağlayan şirket, ürettiği özel mısır gübresinin kullanıldığı deneme tarlasında yüksek verim hedefine ulaştı.

Çiftçilerin katıldığı törende konuşan Gübretaş Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, gübre fabrikalarının 60 yıldır ülke çiftçisine hizmet ettiğini söyledi. Bu yıl 8 yerde tarla denemesi yaptıklarını kaydeden Okutan, "Bunlardan birisi Trakya bölgesinde kanolaydı. Onun hasadını yaptık. Beklediğimizden daha iyi sonuç elde ettik. Burada da mısırla ilgili bir deneme yaptık. Mısır ekiminin yapıldığı tarlada bilimsel yöntemlerle dengeli gübreleme yapılarak başarılı bir sonuç elde edildi." diye konuştu.

Tarlanın bulunduğu bölgede mısır üretiminde ortalama dekar başına 110 kilogram taban gübresi kullanılırken, bilimsel yöntemlere dayanan deneme üretiminde dekar başına 90 kilogram gübre kullanıldığını anlatan Okutan, şöyle devam etti: "Bölgede ortalama verim dekarda bin 100 kilogram. Bu yıl ortalama bin 200 kilogram verim bekleniyordu. Deneme ekiminde; mısır için özel üretilmiş '13–24–12+10(SO3)+ME' taban gübresi kullanıldı. Deneme tarlamızdan dekarda bin 500 kilogram verime ulaşmayı hedeflemiştik, bunu gerçekleştirdik. Üstelik bunu yüzde 20 daha az gübre kullanarak sağladık."

Verim artışının kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Okutan, bilinçli tarımsal üretim yapılmasını teşvik ederek üreticilerin gelir düzeyini artıracak yüksek verimli ve üstün kaliteli ürünler yetiştirilmesini hedeflediklerini vurguladı.

Okutan, "Dengeli ve düzenli gübreleme ile çiftçilerimizin girdi maliyetlerini minimize etmenin yanı sıra, bitkiye ve bölgeye özel gübreler sayesinde gübreleme maliyetini düşürmektir. Son 5–6 yılda 4 bin 500'den fazla toprak numunesini analiz ederek, tarımsal alanlardaki makro ve mikro besin maddelerin sonuçlarını bir projede bir araya getirdik. Elde ettiğimiz bu verileri, ürüne özel gübre çeşitleri geliştirerek üreticilerimizin faydasına kullanıyoruz. İnşallah dekarda 2 bin kilo mahsul alırız ki mısırda dünya çapında söz sahibi oluruz. Yurt dışından ülkemize mısır ithal ediliyor. Eğer üretirseniz ithalatın da önüne geçilmiş oluruz. Zaten yurt dışıyla rekabet edemememizin sebebi de verimden kaynaklanıyor. Bunu da mısırda aşmış olacağız." diye konuştu.

Ekleme Tarihi
18.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Gübretaş, özel mısır gübresi, yüzde 20 verim artışı, gübre
Link: Gübretaş'ın özel mısır gübresiyle yüzde 20 verim artışı sağlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız