Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Özbekistan'da 8. Uluslar arası Pamuk Fuarı

Dünyanın önde gelen pamuk ihracatçısı Özbekistan, tekstil sektörünü geliştirerek ham pamuk ihracatını giderek azaltmayı hedefliyor


TAŞKENT (A.A) - Dünyanın önde gelen pamuk ihracatçı ülkesi Özbekistan, tekstil sektörünün geliştirilmesi yoluyla yakın yıllar içerisinde ülkede işlenen pamuk lifi hacminin artırılmasını ve ham pamuk ihracatını giderek azaltmayı amaçlıyor.

Özbekistan Hükümeti, Uluslararası Pamuk Kurumu ve Cotton Outlook Dergisi tarafından organize edilen, 8. Uluslararası Pamuk Fuarı'nın açılışında konuşan Başbakan Şevket Mirziyayev, yakın yıllarda çağdaş teknolojilerle donatılan tekstil fabrikalarının kurulması yoluyla ülkede işlenen pamuk hacminin giderek artacağını ve yurt dışına ihraç edilecek pamuk lifi hacminin azalacağını belirtti.

Ülkede 280 tekstil işletmesinin bulunduğunu ve bunların 400 bin ton pamuk işleme kapasitesine sahip olduğunu kaydeden Mirziyayev, bu yıl toplam tutarı 100 milyon dolarlık olan 17 tekstil işletmesinin faaliyete açıldığını, bağımsızlık yıllarında ise tekstil sektörüne 2 milyar dolarlık yatırım yapıldığını kaydetti.

Mirziyayev, ülkede tekstil sektörünün geliştirilmesine yönelik kabul edilen hükümet programına göre, 2016 yılında ülkede üretilen pamuğun yüzde 70'inin ülkedeki tekstil fabrikalarında işlenmesinin öngörüldüğünü ve böylece yurt dışına yapılan pamuk lifi ihracatını ise azaltılacağını vurguladı.

Son 6 yılda Özbekistan ekonomisinin ortalama yüzde 8,2 oranında büyüme kaydettiğini ve 2000 yılından bu yana ülke ekonomisinin 2,9 kat büyüdüğünü belirten Mirziyayev, ülkenin dış borcunun milli gelirin yüzde 10-12'sini oluşturduğunu ifade etti.

Pamuk Fuarıyla ilgili konferansta konuşan Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırım ve Ticaret Bakan Yardımcısı Bahtiyar Abdusamadov da, dünya pamuk ihracatında önemli yer tutan Özbekistan pamuğunun son yıllarda ağırlıklı olarak Güney ve Güney-Doğu Asya ülkelerine ihraç edildiğini kaydetti.

Abdusamadov, kaliteli pamuğunun yanı sıra ucuz enerji kaynakları ile kaliteli işçi gücüne sahip Özbekistan'ın, yabancı partnerlerle tekstil sektöründe ortak projeleri gerçekleştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

2 gün devam edecek olan Pamuk Fuarına, dünyanın 38 ülkesinden 600'dan fazla pamuk alım-satımı ve işlemesi yapan işletme ve şirket temsilcisi katılıyor.

Pamuk üretiminde dünyada 6., pamuk ihracatında ise 3. sırada bulunan Özbekistan'da yıllık 3,5 milyon ton ham pamuk üretilirken, bundan ortalama 1,0-1,2 milyon ton lifli pamuk elde ediliyor. 

Ekleme Tarihi
19.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Özbekistan, 8. Uluslararası Pamuk Fuarı, pamuk, tarım
Link: Özbekistan'da 8. Uluslar arası Pamuk Fuarı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız