Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye Gıda ve İçecekte En Büyük Sektör Olacak

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun (TGDF) da üyesi olduğu AB'nin alanında en büyük Sivil Toplum Kuruluşu olan AB Gıda ve İçecek Konfederasyonu'nun (FOODDRINKEUROPE) kuruluşunun 30. yılında düzenlediği kongresi 17-18 Ekim tarihleri arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlendi.


Kongreye TGDF Başkan Vekili Rint Akyüz, Tbmm Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, Ak Parti milletvekili İbrahim Yiğit, komisyon başkanvekili Ak Parti Adıyaman milletvekili Mehmet Erdoğan, sözcüsü Ak Parti Aydın milletvekili Mehmet Erdem, komisyon üyesi CHP Burdur milletvekili Ramazan Kerim Özkan ile MHP Adana milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Türkiye'den bir grup gazeteci katıldı.

Kongrede, 956.2 milyar Avro'nun üzerindeki iş hacmiyle Avrupa'nın en önemli imalat endüstrisi olan ve AB ekonomisinin önemli bir ayağını oluşturan Avrupa gıda ve içecek endüstrisinin, 2020 AB Stratejisi doğrultusunda sürdürülebilir büyümenin ve ekonomik iyileşmenin desteklenmesinde son derece önemli bir role sahip olduğu, bu nedenle bu yılki kongrenin ana temasının mevcut ekonomik kriz ortamında Ekonomik İyileşmeyi Desteklemek olarak belirlendiği vurgulandı. Kongre, sürdürülebilir ekonomik iyileşmeyi yönlendirmek, Tüketicilerin yaşamlarını iyileştirmek ve Akıllı, yeşil büyümeyi gerçekleştirmek olmak üzere 3 ana başlık altında yapıldı. Kongreye FoodDrinkEurope Başkanı Jesús Serafín Pérez'in yanı sıra Avrupa Birliği Sağlık ve Çevre Komiseri, Avrupa Komisyonu üyeleri, endüstrinin CEO'ları, STK temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan pek çok konuşmacı katıldı. Kongrede farklı oturum başlıkları altında değerlendirilen konuların başında 2050 yılına odaklanan AB gıda ve içecek endüstrisinin mevcut sorunları, global trendler, sektörün ihtiyaçları ve AB'nin geleceği için sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek üzere yapılabilecekler tartışıldı.

500 MİLYON TÜKETİCİYE ÜRÜN SAĞLIYOR

Avrupa'da hergün 500 milyon tüketiciye güvenli, besleyici ve uygun fiyatlı gıda ve içecek ürünleri sunan AB Gıda ve İçecek Endüstrisi, tüketici refahını artırmak için daha fazla neler yapabileceği konusunu da ele aldı. Avrupa'nın ekonomik iyileşmesini sağlamak için yeni pazarlar yaratmanın, inovasyon için gerekli finansman teşviklerinin sağlanmasının ve bunun yanı sıra KOBİ'lere yönelik iyileştirici planlamalar yapılması gerektiğini dile getiren konuşmacılar, endüstrinin rekabet gücünü azaltan yasal belirsizliklerin de ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ettiler.

TÜRKİYE'DEN TEK TEMSİLCİ

Kongreye katılan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz, FOODDRINKEUROPE'un Avrupa'nın en büyük sanayisi olan gıda ve içecek sanayisinin tek temsilcisi olduğunu, AB'nin gayrısafi milli hasılasının yüzde 13,5'unu temin ettiğini ve 2006 yılında AB üyesi olmamasına karşın konfederasyonun özel davetiyle gözlemci üye olarak konfederasyona katıldığını söyledi. Gözlemci üye olmalarına karşın tam üye muamelesi gördüklerini vurgulayan Akyüz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun sebebi, Türkiye gıda ve içecek sanayisinin gücüdür. Şuan da Türkiye ikinci büyük sektör. Bir kaç sene sonra en büyük sektörü olmak için gayret sarf ediyoruz. Özellikle ihracatta geçen yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. İşlenmiş gıda ürünlerinde ihracatı 10 milyar dolar sınırına getirdik. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada 600 milyon insan yaşıyor ve aynı bölgede gerçekleşen 1,5 trilyon dolar civarındaki gıda ticaretinde Türkiye'nin payı yüzde 1'in biraz üzerinde bunun 2-3'lere taşınması için çalışıyoruz."
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
22.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türkiye Gıda ve İçecekte En Büyük Sektör Olacak
Link: Türkiye Gıda ve İçecekte En Büyük Sektör Olacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız