Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Çukurova 

Çukurova'da yağlık değil, sofralık zeytin üretilmeli

ADANA (CİHAN)- Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Öztanrıöver, Çukurova Bölgesi’nde kaliteli sofralık zeytin üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.


Çukurova Bölgesi’nde kurulan zeytin bahçelerin, yatırım ve üretim maliyetlerinin diğer bölgelere göre çok daha fazla olduğunu hatırlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Öztanrıöver, iklim şartları ve sulama imkanının sofralık zeytin üretimi için çiftçiye önemli avantajlar getirdiğini kaydetti. Sulama imkânı olan zeytinliklerde mutlaka sofralık zeytin üretilmesi gerektiğini vurgulayan Öztanrıöver, “Yetiştirilen ürünün bir kısmı 'yağlık' olabilir ancak bu oran yüzde 25 üzerine çıkarsa yapılan harcamaların ve emeklerin karşılığı alınmakta güçlük yaşanır. Ayrıca sulanan zeytin bahçelerinde yağ verimi ve kalitesi sulanmayan zeytin bahçelerine göre daha düşük olur. Sulanan bahçelerde 7-8 kilogram zeytin danesinden, sulanmayan bahçelerde ise 4-5 kilogram zeytin danesinden 1 kilo yağ alınıyor. Çukurova’da dikilen zeytin çeşitlerinin yüzde 90’ı sofralık çeşitler. Ancak bu çeşitlerden kaliteli yağ elde edip para kazanmaya çalışılıyor. Bu düşünce ve hedef yanlış. Üzücü olan bu hedefe yönelen veya yöneltilen üreticilerin sektörden uzaklaşması hatta yetişen fidanları sökmeleri.” diye konuştu.

Bölgede üretilen sofralık zeytinlerin büyük bir kısmının diğer bölgelere satıldığını dile getiren Ziraat Mühendisi Öztanrıöver, “Bölgemizde acilen sofralık zeytin işletmeleri kurulmalı ve bölgemizde üretilen ürünler bölgemizde işlenmelidir. Bu sektöre yatırım yapan iş adamları yatırımlarının karşılığını çok kısa sürede alır. Yetiştirilen ürünler bölgemizde işlenmeye başlanınca üretilen ürünlerin pazarlanmasında sıkıntı yaşanmayacak yeni bahçeler kurulacak ve sektörde istihdam artacak.” dedi.

3 YAŞINDAKİ FİDANLARDAN 20 KG SOFRALIK ÜRÜN ALIYORUZ

Güçlü bir gelişim gösteren zeytin fidanlarının 3 yaşında verime geçtiğini belirten Öztanrıöver, “Düzenli ve bilinçli bir bitki besleme ile 3 yaşındaki fidanlarımızdan 20 kilo ürün alabiliyoruz. 7 yaşından sonra fidan başına 40 - 50 kilo ürün hedefliyoruz. İri daneli zeytin yetiştirebilmek için düzenli ve bilinçli bir bitki besleme olmalı, gerekirse ürün seyreltmesi yapılmalıdır. Gerekli görülürse bazı meyve dalları budama ile alınmalı ve ağacın gereğinden fazla ürün tutarak meyvelerin küçük kalması önlenmeli. Hasat içerisinde olduğumuz bu dönemde iri daneli zeytinler 2 TL ile 4 lira arasında satılırken yağlık olacak büyüklükteki zeytin danelerinin kilogram fiyatı 90 kuruşa satılmaktadır.” şeklinde konuştu.



CİHAN

Ekleme Tarihi
23.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: sofralık zeytin
Link: Çukurova'da yağlık değil, sofralık zeytin üretilmeli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız