Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''Başbakan Erdoğan'ın talimatına rağmen hayvancılıkta müdahale kurumu hala kurulmadı'' -''Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının olumlu karşıladığı müdahale kurumu oluşturulmasına bazı bakanlıkların engel olduğunu duyuyoruz'' -''Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun içinde müdahale kurumunu kurmamız şart''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatına rağmen hayvancılıkta müdahale kurumunun hala kurulamadığını belirterek, ''Et ve Balık Kurumu bünyesinde oluşturulması düşünülen bu kurumun, bir an önce faaliyete geçmesi hayvancılığımız için zorunlu.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın olumlu karşıladığı müdahale kurumu oluşturulmasına bazı bakanlıkların engel olduğunu duyuyoruz'' ifadesini kullandı.

     Bayraktar, yaptığı açıklamada, hayvancılığın gelişmesine ve sorunlarının çözümlenmesine önemli katkı sağlayacağına inandıkları hayvancılıkta müdahale kurumunun kurulması gerektiğini uzun süredir ifade ettiklerini ve yetkililere her platformda ilettiklerini bildirdi.

     Başbakan Erdoğan'ın da konuya duyarlılık göstererek müdahale kurumu için talimat verdiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
     ''2008 krizini bir daha yaşamak istemiyoruz. Et ve Balık Kurumu (EBK) bünyesinde oluşturulması düşünülen bu kurumun, bir an önce faaliyete geçmesi hayvancılığımız için zorunlu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın olumlu karşıladığı müdahale kurumu oluşturulmasına bazı bakanlıkların engel olduğunu duyuyoruz. Sonunda olan devlete oluyor. Düşük süt fiyatları nedeniyle damızlık hayvanlar kasaba gidince milyarlarca dolarlık besilik, kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithal etmek, yurt dışından damızlık hayvan satın almak, hayvancılığın eski hale gelmesi ve işletmelerin yeniden kurulabilmesi için sıfır faizli krediler vermek gerekiyor. Bunların hepsi, devlete ve hazineye yük demek. Dünyanın önemli bir ekonomik darboğaz yaşadığı bir ortamda ülkeyi böyle bir yükümlülüğün altına sokmak doğru değil. Ette ithalatçı olmak istemiyorsak süt fiyatlarında istikrarı sağlamamız, bunun içinde müdahale kurumunu kurmamız şart.''
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in geçen yıl Avrupa Birliği ve gelişmiş birçok ülkede yıllardır uygulanan ''hayvansal ürünlerle ilgili müdahale sistemlerini kuracağız'' şeklindeki açıklamasıyla konuya olumlu baktığını kamuoyuna deklare ettiğini belirten Bayraktar, EBK bünyesinde müdahale kurumu oluşturulmasına engel çıkarılmaması gerektiğini, müdahale kurumu olmamasının Hazine'ye daha fazla yük getirdiğini ifade etti.
    
     -''Kuruluşun olmaması 2008 yılında hayvancılıkta büyük bir kriz yaşattı''-
    
     Bu kurumun, tüm sektör paydaşlarının görüşleri alınarak tam bir mutabakatla kurulması ve bir an evvel faaliyete geçirilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:
     ''Ülkemizde devletin hayvancılık sektöründe, Avrupa Birliği ve ABD'de olduğu gibi gerektiğinde müdahale alımları yoluyla piyasaya girip istikrarı sağlayabilmesi lazım. Bu olmayınca üreticiler önünü görerek üretim yapamıyor. Yatırım cesareti kırılıyor. Bilgi ve teknoloji kullanımı ve işletme ölçeklerinin büyümesi sekteye uğruyor. Böyle bir kuruluşun olmaması 2008 yılında bize hayvancılıkta büyük bir kriz yaşattı. 2008 yılında süt fiyatlarında kriz yaşanmış, yüksek üretim maliyetlerine rağmen süt fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle birçok üretici damızlık hayvanlarını kasaba sevk etmiş ve üretimden çekilmişti. Birçok işletme küçülmek durumunda kalmıştı.''
     Düşük süt fiyatları nedeniyle 2008 yılında damızlıkların kasaba sevk edilmesi üzerine et fiyatlarının düşen arzla beraber yükselişe geçtiğini anımsatan Bayraktar, yaşanan sıkıntının ithalat kapılarının açılmasına neden olduğunu ifade etti. Bayraktar, ''Özetle ülke içinde kalması ve ekonomiye kazandırılması gereken ciddi meblağlar piyasada yaşanan istikrarsızlık neticesinde yaşanan olumsuzluklar silsilesiyle dışa aktarıldı. Sütte 2008 yılında yaşanan kriz sırasında piyasayı düzenleyecek bir müdahale kurumu olsaydı, yurt dışına giden 2,8 milyar doları aşkın döviz ve devletçe yapılan yüksek desteklerin oluşturduğu zarar görülmeden kriz atlatılabilirdi'' değerlendirmesinde bulundu.
     Bugün tarıma ayrılan bütçeden hayvancılığa yüzde 25 civarında pay verildiğini kaydeden Bayraktar, AB'de ise Avrupa Tarımsal Yönlendirme ve Garanti Fonu'nda (FEOGA) yer alan paranın yüzde 80'inin uzun yıllar piyasayı düzenlemek için kullandığı bilgisini verdi.
     Bayraktar, ''Kamuoyuna çalışmaların başlatıldığı yönünde deklare edilen ve Et ve Balık Kurumu bünyesinde oluşturulması düşünülen bu kurumun, kuruluş çalışmalarının 2012 yılı içinde tamamlanarak, bir an önce faaliyete geçmesi hayvancılığımıza istikrar getirecek'' görüşünü bildirdi.
    
   

Ekleme Tarihi
23.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Hayvancılıkta müdahale kurumu hala kurulmadı,tzob,şemsi bayraktar
Link: Hayvancılıkta müdahale kurumu hala kurulmadı...




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız