Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pancar Üreticisi, Fiyat Bekliyor, pancar, şeker pancarı 

PANCAR ÜRETİCİSİ FİYAT BEKLİYOR

BURSA (İHA) - Türkiye'de şeker pancarının yüzde 3'ünü üreten İnegöl’de, şeker pancarı hasadı sürüyor.

İnegöl genelinde yaklaşık 10 bin ton şeker pancarı üretimi beklenirken, bazı çiftçiler teknolojiyi kullanarak söküm işlemini makinelerle yapıyor, bazıları da doğu ve güneydoğu illerinden gelen tarım işçilerini söküm işinde çalıştırmayı tercih ediyor. Şeker pancarı üreticisi çiftçiler, yaptıkları çalışma ve zahmetin fiyat olarak karşılığını alamadıklarından yakınıyor.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İlçe genelinde çiftçilerin, genellikle sebze, meyve ve şeker pancarı ektiğini belirterek, "Bu yıl çiftçimiz sebze ve meyve de istediği verimi elde edemedi. Şu anda aynı sıkıntı şeker pancarında da yaşanmaktadır. Şeker pancarında da hem verim düşük, hem de fiyatlar çok düşük. Devlet şeker pancarının taban fiyatını henüz belirlemedi. Geçtiğimiz yıl 12 kuruş olan fiyatta bu sezon zam bekleniyor. Pancarın kilosu en az 15 kuruş olmalı ki, çiftçi zarar etmesin. Uygulanan kota yüzünden her geçen yıl şeker pancarında ekim alanı daralıyor, üretim düşüyor. Geçtiğimiz yıllarda İnegöl’ün yıllık üretimi 50 bin ton civarındaydı, bu sezon ise 10 bin ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu gidişle çiftçi şeker pancarı ekimini tamamen bırakacak" dedi.

Şeker pancarı hasadına başladıklarını söyleyen çiftçi Asım Bayram, "Pancar üretimi çok zahmetli ve masraflı bir iş, sürekli ilgilenmek gerekiyor. İlgilenmek de tabi ki para ile oluyor. Üretim yapıyoruz, fakat fiyat olarak karşılığını alamıyoruz. Gübreye mazota sürekli zam geliyor, bizim ürettiğimiz pancarın fiyatı ise olduğu gibi kalıyor. Aldığımız bilgilere göre, bu yıl taban fiyatı 13 kuruş civarında olacakmış. Bu bizleri tamamen zarar ettirir. Devletin çiftçiye biraz daha sahip çıkması gerekir" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
24.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pancar Üreticisi, Fiyat Bekliyor, pancar, şeker pancarı
Link: Pancar Üreticisi Fiyat Bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız