Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

KKTC’YE 10 BİN FİDAN DESTEĞİ

ANKARA (İHA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı KKTC’ye, beş bini ceviz, beş bini de badem olmak üzere toplam 10 bin fidan desteği verecek.

Türkiye ile KKTC hükümeti arasında orman ve ormancılık araştırmaları konusunda işbirliğinin geliştirilmesi ve genişletilmesi amacıyla Ağustos 2012’de Ankara’da imzalanan "Ormancılık Alanında Yardım ve İşbirliği"ni öngören protokol, hayata geçirildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre tarafından imzalanan protokol çerçevesinde, Orman Genel Müdürlüğü'nce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderilen bir heyet yerinde incelemelerde bulundu. İki ülke heyetleri ormancılık alanında yapacakları çalışmalar konusunda ortak mutabakata vardı.

Mutabakat kapsamında, KKTC’de yapılacak olan ağaçlandırma çalışmalarında gelir getirici türlerden ceviz ve badem ağaçlandırmalarına ağırlık verilmesi kararı alındı. İlk aşama olarak da, KKTC’ye beş bin adet ceviz fidanı ile beş bin adet badem fidanının bedelsiz olarak tahsis edilmesi bakanlık oluruna sunuldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından olumlu değerlendirilen teklif sonrası, beş bin adet ceviz fidanı ile beş bin adet badem fidanının bedelsiz olarak KKTC’ye tahsisi ve söz konusu fidanların KKTC’ye naklinin sağlanması ile diğer iş ve işlemlerin Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nce yürütülmesine karar verildi.

KKTC’NİN 50 YILLIK SU İHTİYACI KARŞILANACAK

Diğer yandan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, KKTC’nin içme suyu ihtiyacını da karşılayacak. Türkiye tarafında yapılacak barajdan alınacak suyun deniz altından borularla KKTC tarafında yapılacak baraja aktarılmasını sağlayacak olan KKTC Su Temin Projesi, deniz dibindeki basınç düzeyinin borularla su aktarımı imkansız kılması nedeniyle, özel bir teknikle inşa edilecek.

80 bin 151 metre uzunluğundaki boru hattı, deniz dibinden değil, 250 metre derinlikte kurulacak askılarla KKTC’ye su taşıyacak. Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan alınacak yıllık 75 milyon m3 su, deniz altındaki boru hattı ile KKTC’de Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na aktarılacak.

KKTC’ye aktarılacak yıllık 75 milyon m3 suyun yüzde 50,3’ü içme-kullanma, yüzde 49,7’si sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak. 

Ekleme Tarihi
26.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: KKTC, 10 BİN FİDAN, DESTEK, badem, ceviz
Link: KKTC’ye 10 Bin Fidan Desteği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız