Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 08 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
peynir 

Ermenistan’la peynir diplomasisi
 
Yaklaşık 20 yıldır kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınırı ‘Kafkas peyniri’ projesiyle canlandı. İki ülkenin peynircileri birlikte çalışıyor.

Dağlık Karabağ’ın işgal edilmesi üzerine Ermenistan’la diplomatik ilişkilerini kesen Türkiye’de Kars’ın meşhur peynircileri gravyeri uzlaşmanın bir aracına dönüştürdüler. ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinin haberine göre 55 yaşındaki Ermeni aktivist Artuş Mkrtchyan, Türkiye sınırına 70 kilometre uzaklığındaki Gyumri kasabasını ‘peynir diplomasisinin’ merkezine dönüştürdü. 2008 yılında sınır ötesi işbirliğini geliştirmek için başlatılan projede, Gürcistan’ın Ninotsminda kasabasındaki üreticilerden alınan destekle bir ‘Kafkas peyniri’ üretilmeye başlandı.
 
İki ülkenin peynir üreticileri sınırın kapalı olmasına rağmen birbirlerini ziyaret ettiler. Mkrtchyan “Benim peynir diplomasim iki ülke arasındaki futbol diplomasisinin bile önüne geçti” derken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Eylül 2008’de Erivan’a milli maç seyretmek için gitmesiyle, büyük umutlarla başlayan fakat hüsranla biten süreci anıyor. Geçen hafta İstanbul’da toplanan Türk ve Ermeni sivil toplum örgütleri de Ermeni aktivistin hayal kırıklığını paylaşıyor. Ermenistan İşadamları Birliği’nin Başkanı Arsen Gazaryan da “Sınır açılsın diye 1997’den bu yana uğraşıyorum. Her seferinde duvara çarpmaktan bıktım ama denemeyi bırakmayacağım. Bu bizim kuşağımızın sorumluluğu” diyor. Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelmesi için imzalanan protokoller iki ülkenin ulusal meclislerine onay için sunulmadan rafa kaldırılmıştı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: peynir,ermenistan
Link: Ermenistan’la peynir diplomasisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız