Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Şeker kavgası Rekabet'e taşındı


 
 
Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’nün Şeker Kurumu kararı ve bakanlık açıklamasına rağmen ton başına 61 dolar navlun almaya devam etmesi üzerine şekerciler Rekabet Kurulu'na başvurdu. Daha önce de konu ile ilgili dava açtıklarını söyleyen İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, Şeker Fabrikaları'nın hasılatlarının yüzde 10'u kadar para cezasına çarptırılmalarını talep ettiklerini belirtti.

 
 
Dünya piyasalarında şekerin tonunun 600 dolar civarında olduğunu söyleyen Mete, 61 dolarlık ücretin kendilerine yüzde 10 ek maliyet getirdiğini ve bu durumun özellikle ihracatta büyük bir dezavantaj yarattığına dikkat çekti.

Çikolata ve şekerli ürünlerde sektör olarak yıl sonunda 2.4 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşacaklarını ve büyük bir potansiyel bulunduğunu anlatan Mete, şöyle devam etti:

"Özellikle Afrika pazarı ve yakın bölgeler çok cazip. Ama fiyattan dolayı olumsuzluklar yaşıyoruz. Siz bizim tozun hesabını yaptığımız bir pazarda yüzde 10'umuzu haksız bir şekilde elimizden alıyorsunuz. Şekerde zaten ithalatı engelliyorsunuz, bir de üzerine bütün fabrikalar beraber hareket edip rekabete aykırı davranıyorsunuz. Ton başına bizden para alıp adına da navlun diyorsunuz. Sen hem bu devletin maaşını alacaksın ama milletin hak ve menfaatlerine uygun davranmayacaksın. İşte bu olmaz..."

BAKANLIK SÖYLEDİ AMA...

Bu konudaki şikayetlerini uzun süredir gündeme getirdiklerini hatırlatan sonunda Şeker Kurumu'nun 61 dolarlık navlunun alınmaması yönünde kendilerini sevindiren kararı aldığını söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de bunu dile getirdiğini anlatan Mete, ancak 25 fabrikanın ortak yönetiminden oluşan Şeker Fabrikaları'nı aşamadıklarını söyledi.

Şeker Fabrikaları'nı Kurum'un ve Bakan'ın direktiflerini uygulamamakla suçlayan Mete, şunları anlattı:

"Bakanlık '61 dolarlık navlunu almayın' dedi, Şeker Kurumu da bu yönde karar aldı. Şeker Kurumu 'Londra borsa fiyatı uygulanır' diyor. Ama Şeker Fabrikaları 'o taban fiyat, ben üzerine koyarım' deyip bildiğini okumaya devam ediyor. Biz de bunu durdrumak için önce İdari Mahkeme'ye arkasından da Rekabet Kurulu'na başvurduk. Hasılatlarının yüzde 10'u kadar para cezasına çarptırılmalarını talep ettik. Ayrıca biz yılda 200 bin ton şeker kullanıyoruz. Buna karşılık da geriye dönük 10 yıllık 50 milyon dolar talep edeceğiz."

Türkiye'de şeker fiyatını Şeker Fabrikalarının belirlediğini anlatan Mete, "Zaten Rekabet Kurulu'na başvurmamızın sebebi bu. Ortada bir rekabetsizlik var. Herkes anlaşmış, kartel oluşturmuş. Ama onlar bizim Rekabet Kurulu'na başvuracağımızı düşünmüyorlardı. Ben de böyle bir eyleme başvuran ilk birlik başkanı olarak tarihe gerçeceğim herhalde" diye konuştu.

SEKTÖRÜN POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK

Şekerleme sektörünün potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyen Mete, ihracatın sadece bu yıl yüzde 20 artmasını ve 2.4 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Engellemelerden kurtulabilirlerse bu rakamı yüzde 40'a kadar çıkarabileceklerini iddia eden Mete, "Şu anda komşu ülkelerle problem olsa da hassas ürün bizimkisi, yakın mesafelerde lojistik avantajı sağlıyor. Dünyanın çoluk çocuğu var ve kısa mesafelerdeki ülkeler bizden almak zorunda. Şu anda Suriye pazarı bitik ama Libya ve Irak ön plana çıktı mesela. Arap baharından sonra kendine gelen Mısır, Ürdün ve Tunus gibi ülkelerde çok ciddi artışlar var" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
26.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Şeker kavgası,Şeker Fabrikaları
Link: Şeker kavgası Rekabet'e taşındı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız