Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Damızlık Koyun ve Koç Satışına 'Destek' Dopingi

Abdullah Yıldız - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destekleri, Kırşehir'deki Malya Tarım İşletmesi'ndeki damızlık koyun ve koç satışlarını arttırdı.


İşletme Müdürü Mustafa Güncan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumlarında damızlık olarak "malya" ile "akkaraman" cinsi koyun ve koç yetiştirdiklerini söyledi.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) ana hedefleri doğrultusunda iyi kalitede damızlık koyun ve koç yetiştirip bunu Türk çiftçisinin hizmetine sunduklarını ifade eden Güncan, işletmede geçen yıl yaklaşık bin baş dişi, bin baş da erkek hayvan (koç) yetiştirdiklerini ifade etti.

Bakanlığın, damızlık koç ve koyun yetiştiriciliğine verdiği destek sayesinde satışlarında büyük artış yaşandığını dile getiren Güncan, "Önceki yıllarda ortalama 350 ila 400'er baş damızlık koyun ve koç satışı yapıyorduk. Bakanlığın desteklerinden sonra bu sayı, koyun ve koçta biner başa çıktı. Bakanlıktan 7 süreli uygun krediyi alan yetiştiriciler, bizden damızlık koyun ve koç alıyor" dedi.

Akkaraman ve malya koyun çeşidinin uzun yıllar çalışması sonucunda ıslah edildiğini vurgulayan Güncan, şöyle konuştu:

"Akkaraman koyunu yerli bir ırk olup, uzun yıllar Anadolu Bölgesi Haberleri'>İç Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler tarafından yetiştirilen standart bir ırktır. Malya ırkı ise, Alman etçi merinosu ile melezleştirilmiş yarım kuyruklu, et tutması ile tanınan, yağının vücuda dağılması nedeniyle beğenilen lezzetli bir çeşittir. Malya, erkekleri yaklaşık 70 ile 80 kilo arasında, dişileri 50 ile 60 kilo arasında değişen verimli bir ırktır. Her iki ırkta da ikizlik oranı yüzde 45 civarındadır. Bu, ülkemizdeki malya ve akkaraman koyunları arasında çok yüksek bir rakama tekabül etmektedir. Uzun yılların çalışması ve seleksiyonu neticesinde bu rakamlara ulaşılmıştır."(AA)

Ekleme Tarihi
29.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Damızlık, Koyun, Koç, Satış, Destek, Doping, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım, hayvancılık, gıda
Link: Damızlık Koyun ve Koç Satışına 'Destek' Dopingi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız