Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Perakende devleri 'organik' pamuk için Türkiye'ye geldi

Dünya devlerinden gelen organik pamuk talebi, Türkiye'deki şirketleri atağa geçirdi.



İSTANBUL - Son yıllarda Türkiye'de büyük gelişme kaydeden organik pazarında organik pamuk üretimi büyük yükselişte. H&M, Benetton, Marks and Spencer, Adidas, Puma gibi global tekstil devleri, son 2 yıldır Türkiye'den önemli ölçüde organik kumaş, iplik gibi tekstil malzemeleri talep etmeye başladı. 2000'li yılların ortasına kadar dünya organik pamuk üretiminin yüzde 40'ını elinde bulunduran Türkiye, gelen bu talep ile birlikte organik pamuk üretiminde yeniden atağa geçti. Türkiye genelinde 33 bin 347 ton üretim yapan 282 üreticiye önümüzdeki günlerde geçiş aşamasındaki 515 üreticinin daha katılması bekleniyor.

Yüzde 100 organiğin yanında karışımlı ürünler pazarı büyüttü


Piyasada her geçen gün kitlesini artıran organik üretimde son trend tekstil oldu. İlk etapta bebek ürünleri ile başlayan üretimler, artan talep ile birlikte farklı yaş gruplarına yönelik olarak da çalışmaya başladı. Tüketicideki bu değişimi dikkate alan büyük perakende ve tekstil devleri de mağazalarındaki küçük organik ürün köşeler ile bu talebe cevap vermeye çalışıyor. Üretim aşamasındaki yüksek maliyetler nedeniyle yüzde 100 organik ürünler dışında organik karışımlı ürünler de pazarı büyütmeye dönük çalışmalardan...

515 üretici organik pamuğa geçiş aşamasında

Piyasadaki bu değişimden bereketli ve sanayiden uzak toprakları ile Türkiye de nasibini almaya başladı. 2000'li yılların ortasına kadar dünya organik pamuk piyasasını elinde bulunduran Türkiye, bu noktada ABD ve Hindistan'ın gerisine düştü. Ancak son dönemde Avrupa'da artan talep ile birlikte üretici sayısında ve pazarda önemli bir yükseliş göze çarpıyor. Türkiye'de 6 bin 192 hektar alanda organik pamuk yetiştiriciliği yapılıyor. Piyasada toplam 33 bin 347 ton üretim ve 282 üretici mevcut. 515 üretici de organik pamuğa geçiş aşamasında. 9 bin 384 hektarlık alan organik pamuğa geçiş aşamasında bulunuyor. Buradaki ürün miktarı ise 41 bin 12 ton.

Benetton, Marks and Spencer ve H&M Türk pamuğu kullanıyor

Zorlu Tekstil, Sanko, Topkapı İplik ve Karsu, organik iplik ve kumaş üretiminde öncü firmalardan. Yurtdışından gelen talebe de karşılık veren Topkapı İplik'in, 5 bin tonluk yıllık üretiminin yüzde 10'u organik ürünlerden oluşuyor. Son 2 yılda organik pamuk ve organik iplik üretici sayısında ciddi bir artış olduğuna dikkat çeken firma yetkilileri, H&M, Benetton, Marks and Spencer gibi firmaların Berlin Viyana, Londra gibi başkentlerdeki mağazalarında yer alan organik ürünlerini Türkiye'den tedarik edilen kumaş ve iplik ile ürettiklerini kaydetti.

Boyahaneler, portföyüne organik kök boyayı ekledi

Sektörün önde gelen sertifikasyon şirketlerinden Control Union Gözetim ve Belgelendirme Tekstil Bölüm Sormlusu Nükte Duman da 2010'dan bu yana organik pamuk boya ve tekstil süreçlerine ilişkin önemli sayıda başvuru aldıklarını anlattı. Duman, portföylerindeki 350 şirketin organik tekstilin çeşitli süreçlerine ilişkin faaliyette olduğunu kaydetti. Adidas ve Puma'nın müşterilerinden organik pamuk talebinde bulunduğunu anlatan Duman, 100'e yakın boyahanenin de organik üretime geçtiğini anlattı.

Çok kapalı ve kontrollü üretim yapılmalı

ARTAN TALEBE RAĞMEN, organik ürün yetiştiriciliği konusunda halen bazı endişe ve sıkıntılar söz konusu. Hiçbir zirai ilaç kullanılmaması nedeniyle organik pamuk üretimi maliyetli ve zahmetli bir iş. Sektördeki organik iplik üretimindeki firmalardan olan Karsu Genel Müdürü Nevzat Soyek, üreticinin tam olarak üretimden henüz karşılık alamadığını aktardı. Kâr rakamlarında üreticinin henüz istediği seviyeye gelmediğini anlatan Soyek, "Gerçek organik üretim yapılabilmesi için pamuktan mamule kadar çok kapalı ve kontrollü üretim yapılması gerekli" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
alt
alt

Ekleme Tarihi
29.10.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: organik pamuk
Link: Perakende devleri 'organik' pamuk için Türkiye'ye geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız