Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yem Fiyatları Yükselince Besiciler Ekmeğe Yöneldi

Sagip Sezginer - Kurak ve sıcak hava nedeniyle ot ve saman fiyatlarının yüksek olması, hayvan sahiplerini alternatif arayışlara yöneltiyor. Fiyatlardaki artış nedeniyle bazı besiciler, fırın, lokanta ve hastanelerden topladıkları ekmek artıklarını samanla beraber hayvanlara yediriyor.


Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle saman fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi.

Ot ve saman gibi ürünlerin fiyatlarının çiftçinin alım gücünü etkilediğini belirten Harmandar, "Mevsimin kurak gitmesi nedeniyle ilimizde ot ve saman gibi ürünlerin fiyatlarında yükselme vardı. Bir ay öncesinde samanın tonu 550 lira oldu. Ot miktarında da kuraklıktan dolayı yüzde 40 azalma var" dedi.

Harmandar, otun tonunun 600 liraya satıldığını belirterek, "Bu 2 sektör, tarım ve hayvancılık, bölgemizde eşit şekilde seyrediyor. Biri zarar görürse ikisi de piyasadan silinir. Çok dikkat etmemiz lazım" ifadesini kullandı.

Ot ve saman fiyatlarının yüksek olmasının besicileri alternatif arayışlara yönelttiğini, çiftçilerin hayvanlarına yem katkısı olarak ekmek verdiklerini belirten Harmandar, şunları kaydetti:

"Fiyatlardaki artış nedeniyle bazı çiftçiler fırın, lokanta ve hastanelerden topladıkları ekmek atıklarını samanla beraber hayvanlara yediriyor. Buna çok dikkat etmek lazım. Fazla verildiği taktirde hayvanda çeşitli hastalıklara ve kötü kokuya yol açar. Çok az miktarda takviye olursa bu sayede ekmek israfı önlenir. Samana katkı olur ve ekonomiye dönüşür."

-"Yemdeki ekmek oranına dikkat edilmesi gerekiyor"-

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiricileri ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Cengiz Ceylan da küçük besicilerin hayvanlarını beslerken verdikleri yemlere çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Ceylan,

"Besicilerin veya ticari manada hayvancılık yapanların ekmekle besleme yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ekmek, hayvan yemlerine katkı olarak kullanılıyor. Lokantadaki ekmek artıkları kullanılıyor. Yapılan bu işlem ekmek israfının da önüne geçiyor. Fakat verilen yemde ekmeğin oranına dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Yeme yüzde 10, yüzde 5 oranında ekmek katkısı sağlanması gerektiğini ifade eden Ceylan, "Yeme katılan ekmeğin fazla verilmesi halinde hayvanlarda metabolik hastalıklar meydana gelir. Verim kayıpları oluşabilir. Biz vatandaşı uyarıyoruz. Buna dikkat etmeleri gerekiyor" diye konuştu. (AA)

Ekleme Tarihi
30.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yem Fiyatları, Besicilik, Ekmek, hayvancılık,
Link: Yem Fiyatları Yükselince Besiciler Ekmeğe Yöneldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız