Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Osmanlı Çileği, Avrupa, Yolunda, ihracat, meyvecilik, çilek 

Osmanlı Çileği Avrupa Yolunda

Selim Bostancı - Bartın'da bir girişimci, Hindistan cevizi kabuğu ve liflerinden elde edilen malzemelerle 1 milyon liraya malolan 4 dekarlık topraksız tarım serasında, Osmanlı çileği üretiyor.


Hollanda, İngiltere, İspanya, İsrail gibi ülkelerin uyguladığı topraksız tarım sistemi bir yatırımcı tarafından Bartın'da da uygulanmaya başladı.

İlk etapta merkez ilçeye bağlı Topluca köyünde 4 dekarlık bir alanda kurulan topraksız tarım çilek üretim seralarında, 100 bin adet fide dikimini yapıldı.

-Firma Genel Müdürü Hüseyin Çitçi-

Firma Genel Müdürü Hüseyin Çitçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mart ayından bu yana sürdürdükleri etüt çalışmaları sonucu, Osmanlı çileğinin varlığının yanı sıra bölgenin tecrübeli iş gücü, pazar noktalarına yakınlığıyla sera altında topraksız tarımda çilek üretimi için yatırım kararı aldıklarını söyledi.

5 ilde bulunan ve kendilerinin de yaklaşık 1 milyon lira yatırımla kurdukları topraksız çilek serasının aynı zamanda kentte istihdam yaratacağını da anlatan Çitçi, şöyle konuştu:

"3 etaptan oluşan yatırımın ilk fazında 4 dekar alanda sera kurduk. Tabi alanın merdiven sistemli olması sayesinde elde edilecek ürün 12 dönümlük alanla eş değer olacaktır. İklimlendirme sayesinde de 12 ay boyunca üretimimiz olacak. Böylelikle bazı aylarda neredeyse hiç bulamadığımız çileği, yıl boyunca pazara sunabilir hale geleceğiz. İkinci fazda 16, üçüncü fazda 70 dekar alana çıkaracağımız üretim alanımızı birkaç yıl içinde 200 dekara çıkarmayı hedefliyoruz"

İlk etapta 3 ziraat mühendisiyle 100 bin adet fide diktiklerini dile getiren Çitçi, "İlk yıl hedeflediğimiz üretim miktarı 100 tondur. Bartın ve Osmanlı çileğinin topraksız üretim ortamında rehabilitasyonu ve ticarileştirilmesi ana hedef olarak seçtik" dedi.

Osmanlı çileğinin özgün ismiyle yurt içi ve Avrupa'da markalaşmasını sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Çitçi, şöyle konuştu:

"Şu anki yatırım ve üretim kapasitemizle biz iç pazara yönelmeye karar verdik ama ilerleyen dönemde yatırımlarımızın 200 dönüme yükselecek olması hedeflerimizin yurt dışına da yönelmesine sebep olacak. Böylelikle Osmanlı çileğinin önce Avrupa, sonra dünyada daha etkin bir şekilde tanıtılmasına katkı sunacağız. Ama temel prensibimiz, sadece yurt dışı değil, içeride de insanlarımızın kaliteli çileği yiyebilmelerini sağlamaktır."

-"Ülke ekonomisine katkı sağlayacak"-

Sistemle ilgili kapsamlı ön çalışmalarda Avrupa'da çilek üretim alanlarını ziyaret ederek konvansiyonel tarımdan topraksız tarıma geçişteki uygulama detaylarını uzmanların işbirliğiyle değerlendirdiklerini anlatan Çitçi,

"Topraksız üretim serasında spagetti sulama sistemi, tam otomatik gübreleme sistemi, iklim kontrol sistemi, drenaj ölçümü, yaprak analizi, güneş ışığı dalga boyları ölçümü gibi sistemler kurduk. Üretimimiz, ülke ekonomisine de önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Verimliliğin artırılması için Tarım İl Müdürlüğü ve üniversitelerle işbirliği yapacaklarını kaydeden Çitçi, tesiste şu anda 20 personel çalıştığını, dikim ve hasat zamanı 50'ye kadar çıktığını vurguladı.

-Topraksız tarım sistemi-

Çitçi, topraksız tarım sisteminde, toprak yerine geçecek değişik malzemeler kullanıldığını belirterek, tesislerinde Hindistan cevizi kabuğu ve liflerinden elde edilen malzeme kullandıklarını söyledi.

Seralarında en gelişmiş teknoloji olan basınca duyarlı sulama sistemini tercih ettiklerini anlatan Çitçi, şöyle konuştu:

"Sistem sayesinde 100 bin fideyi aynı anda ve aynı miktarda sulayabiliyoruz. Ayrıca topraksız tarım sisteminde elde edilen ürün daha fazla ve dayanıklı oluyor. Bunun yanında topraktan bulaşabilecek hastalıkları da önlemiş oluyoruz. Ürünün istediği ve bilimsel olarak belirlenen su, besin ve ısı değerleri kapalı bir sistem olan serada kontrollü şekilde verebiliyoruz."

-Ülke adına büyük kazanç-

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsetter Bayram da kent ve ülke adına büyük bir kazanç olduğunu belirttiği yatırımın başarılı olması için kurum olarak gereken desteği verdiklerini ve kentte çilek adına yeni araştırmalar yapma fırsatı da yakalayacaklarını kaydetti. (AA)

Ekleme Tarihi
30.10.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Osmanlı Çileği, Avrupa, Yolunda, ihracat, meyvecilik, çilek
Link: Osmanlı Çileği Avrupa Yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız