Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sivas Patatesi Yurtdışına İhraç Ediliyor

SİVAS (İHA) - Sivas’ın ikinci markası haline gelen yemeklik ve tohumluk patatesleri artık yurt dışına ihraç ediyor.

Türkiye genelinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sertifikalı tohum ve yemeklik patates üretimi olarak ilan ettiği 5 ilden bir tanesi olan Sivas’ta, üretilen patatesler marka haline geldi.


Özellikle aroma yoğunluğu ve lezzetli olması nedeniyle tercih edilen Sivas patatesi Türkiye sınırlarını aşarak Bulgaristan’a ihraç ediliyor. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, Sivas’ta 2012 yılı içerisinde 22 firma tarafından 13 bin 595 dekarlık alanda sertifikalı patates tohumluğu üreticiliği yapıldığı ve yaklaşık 40 bin tona yakın üretimin olmasını hedeflediklerini söyledi.

Sivas patatesinin diğer illere göre tercih edilmesini şu şekilde açıklayan Aslan; “Türkiye genelinde bakanlık patates üretimi olarak ilan ettiği 5 ilden birisi Sivas’tır. Bunun haricinde diğer illere göre Sivas patatesi kaliteli, bunu biz söylemiyoruz. Bunu söyleyen Tohumluk Patates Sertifikasyon Merkezi var bakanlığa bağlı. Tüm üretilen alanlarda alınan numuneler onlara gönderilir ve hastalık var mı yok diye bakarlar.

Onlar ise Sivas patatesi uzaktan görsek tanıyoruz diyorlar. Bu aromanın yüksek olması, özellikle nişastanın yüksek olması, dış kabuk renginin parlak olması, canlı olması Sivas patatesini gösteriyor. Şimdi rakım olarak bin 200- bin 300 metre yükseklikteyiz. Bu da rakım yüksek olması aromanın tadını artırıyor. Bu da diğer illerden daha lezzetli olmasını sağlar. Rakımın farkı olur. Gece-gündüz farkını eklediğimiz zaman bu da aroma ve kuru bakla birikimi sağlar. Çok sulu değildir buradakiler kurulatıcı daha yüksek ve lezzetlidir. Başka ilin patatesini alın bakın Sivas kadar lezzetli değildir” ifadelerini kullandı.

YURT DIŞINA AÇILDI

Sivas’ın tohum ve yemeklik patates üretimi için çok uygun bir bölge olduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, Sivas’ta üretilen patateslerin aroması ve lezzetinden dolayı özel sektör tarafından ilgi gördüğünü, piyasada en yüksek fiyatta alıcı bulduğunu ve üretilen patateslerin yurt dışından alıcı bulduğunu kaydetti. Aslan; “Sivas’ta yemeklik ve tohumluk patates üretimi hızla artıyor. Artık yurtdışına ihracata başladık.

Gemerek ilçesi Sızır köyünde yemeklik ve tohumluk patates üretimi yapan bir firma 2012 yılı ilk ihracatını 48 ton olarak Bulgaristan’a yaptı. Yüz dekarlık alanda sante çeşidi yemeklik patates üreten firma, ileriki günlerde 300 ton’a kadar ihracat yapmayı planlıyor” dedi. 

Ekleme Tarihi
01.11.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sivas Patatesi Yurtdışına İhraç Ediliyor
Link: Sivas Patatesi Yurtdışına İhraç Ediliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız