Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kırıkkale’de brusella hastalığı şüphesi

KIRIKKALE (CİHAN) - Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesine bağlı Kenanbeyobası köyünde hayvanlarda brusella hastalığı şüphesi yaşanıyor. Hastalığın hızla yaygınlaştığını iddia eden köylüler, haber vermelerine rağmen yetkililerin kendileriyle yeterince ilgilenmediğini ileri sürüyor.


Büyükbaş hayvanlardan insanlara süt ve süt ürünlerinden geçen brusella hastalığından dolayı köy halkı ne yapacağını bilemez duruma geldiği iddia edildi. Aynı hastalığın Balışeyh’in bütün köylerinde yaşandığı ifade edildi. Köyde yaşayan büyükbaş hayvanlarda hastalıktan dolayı düşüklerin yaşandığı açıklandı. Son haftalar içinde hastalıktan dolayı 5 ineğin erken doğum yaptığı belirtildi.

"5 İNEK ERKEN DOĞUM YAPTI"

Kendisinin de brusella hastalığına yakalandığını açıklayan köy muhtarı Cahit Pehlivanlı (55), yaklaşık 28 yıldır muhtarlık yaptığını ve ilk defa bu sene hastalığın yaygın olduğunu söyledi. Her sene brusella hastalığına karşı hayvanların devlet tarafından aşılandığını belirten muhtar Pehlivanlı, "Bir yıl geçmesine rağmen devlet Kırıkkale’de aşılama yapmadı. Türkiye’deki diğer illerin aşılandığı söyleniyor. Fakat Kırıkkale’de bu konuya kimse parmak basmıyor." dedi.

Hastalıktan dolayı son haftalar içinde 5 ineğin erken doğum yaptığını açıklayan Pehlivanlı, "Şu an korku içinde yaşıyoruz. Diğer ineklerinde erken doğum yaparak yavrularını yitirmesinden endişeliyiz. Elimiz ayağımız bağlandı. Tek geçim kaynağımız olan hayvanlarımızın ölmesi bizde derin yaralar açıyor." diye konuştu.

Ölen hayvanlardan aldıkları parçaları Ankara’da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı laboratuarlarına kendilerinin götürdüklerini açıklayan Pehlivanlı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e seslenerek dertlerine çare olmasını istedi.

Hayvan hastalıklarından dolayı köylerinin karantina alınmasından korktuklarını ifade eden Ümit Çiçek, "Yetkililer gelip kan örnekleri almalarını istiyoruz. Hastalık yayılamadan önce tedbirler alınması gerekir. Yavrularını yitiren hayvanlarda sıkıntılar baş gösterdi. Hayvanların iştahları kesildi ve ölen yavrularını arıyorlar." şeklinde konuştu.

Rahatsızlanarak yatmaya başladığını açıklayan Mustafa Yurdakul da "Brusella hastalığına yakalanmış olabileceğimden korkuyorum." diye ifade etti.

"HASTALIK ÇIKARSA HAYVANLAR ALINACAK"

Ölen hayvanlardan numune alınarak hayvan sahibi tarafından laboratuarlara götürüldüğünü açıklayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şube Müdürü Orhan Çetin, "Tahlil sonucuna göre hastalığın sebebi öğrenilecek. Brusella hastalığı çıkarsa vatandaşlardan hayvanlar tazminat karşılığı alınıp, birinci sınıf tesislerde kesilerek ve etleri kavurma yapılacak." dedi.

Türkiye genelinde aşılamanın bakanlığın programı çerçevesinde yapıldığını açıklayan Çetin, bu ay içerisinde aşılamanın yapılacağını söyledi.  

Ekleme Tarihi
02.11.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kırıkkalede brusella hastalığı şüphesi
Link: Kırıkkale’de brusella hastalığı şüphesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız