Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rekolte düştü, buğday fiyatı yüzde 4.5 arttı

Küresel ısınma ve olumsuz hava koşullarının tarımsal ürün fiyatlarında etkisi görülmeye başladı.


İSTANBUL - Toptancı piyasalarında işlem gören yirmi temel malın toptan fiyatlarıyla hazırlanıp yayınlanmakta olan DÜNYA Emtia Fiyat Endeksi'ne göre, fiyatları en çok artan ürünler aylık bazda buğday, yıllık bazda ise kurşun oldu.

Rekolte düşüşü ve arz-talep dengesizliğinin fiyatlara yansıdığı Ekim 2012'de en yüksek fiyat artışı %4.5 ile buğdayda gerçekleşirken, ekim ayları itibariyle 12 aylık dönemde ise en yüksek fiyat artışı %15.4 ile kurşunda görüldü.

Toptancı piyasalarda işlem gören yirmi temel malın toptan fiyatlarıyla hazırlanıp yayınlanmakta olan DÜNYA Emtia Fiyat Endeksi'n göre 2011-2012 Ekim döneminde en yüksek fiyat artışı %15.4 ile kurşunda gerçekleşirken, fiyat artışında ikinci sırada %13.1 artışla kuru fasulye üçüncü sırada ise %12.6 artışla buğday yer aldı.

Kauçuk fiyatları %28 geriledi Endeks kapsamına giren diğer mallardaki 12 aylık fiyat değişimleri ise şu şekilde gerçekleşti; Mazotta %11.8, çimentoda %10.6, tenekede %7.4, sığır etinde %4.7, pirinçte %2, şekerde binde 6 artış izlenirken, kereste ve bakır fiyatında değişmedi.

Aynı dönemde ise pamuk ipliğinde binde 9, putrelde %8.7, çinkoda %9.4, kuru üzümde %9.9, kalayda %13.2, pikdemirde %13.4, fındıkta %16.4, pamukta %18 ve kauçukta %28.3 fiyat düşüşü görüldü.

Arz talep dengesizliğinin fiyatlara yansıdığı Ekim 2012'de ise aylık fiyat değişimleri şöyle kaydedildi:

Buğdayda arz ve talepten kaynaklanan %4.5, fındıkta arz ve talepten kaynaklanan %2.6, pirinçte yine aynı nedenle %2.1, çimentoda firma zammından kaynaklanan %2.1, kuru üzümde arz ve talepten kaynaklanan %1.3, kauçukta dünya borsalarından kaynaklanan binde 4, putrelde döviz kurundan kaynaklanan binde 3 fiyat artışı gerçekleşirken, teneke, mazot, kereste, pamuk ipliği, kalay, çinko, kurşun, şeker, bakır fiyatlarında değişiklik görülmedi.

Kurufasulye %17.7 ucuzladı

2012 Ekim ayında fiyatlarında azalış görülen mallar ise şunlardır; Pik demirde firma indiriminden kaynaklanan binde 6, pamukta yeni mahsulden kaynaklanan %1.2, kuru fasulyede arzdan kaynaklanan %17.7 fiyat düşüşü görüldü.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
02.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Rekolte düştü, buğday fiyatı yüzde 4.5 arttı
Link: Rekolte düştü, buğday fiyatı yüzde 4.5 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız