Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Zeytinyağının ilk alıcısı Japonya’dan geldi

İZMİR (CİHAN)- Zeytinyağı sektörü yeni ihracat sezonuna girmenin coşkusunu yaşarken ilk alıcısı Japonya’dan geldi. Japonya’nın önemli zeytinyağı ithalatçı firmalarından Umekita Shoji Co Ltd. üst düzey yetkilileri, Türk zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarıyla İzmir’de biraraya geldi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında Japonya’yı hedef pazar olarak belirlediğini ve bu ülkeye ihracatı arttırmak için yoğun bir tanıtım çalışması yürütüldüğünü söyledi. Japonya’nın en fazla ihracat yaptıkları üç ülkeden biri olduğunu kaydeden Güreli, Türkiye’nin önümüzdeki dört beş yıllık süreçte dünyanın ikinci büyük zeytinyağı üreticisi konumuna geleceğine işaret etti. Güreli, “Japonya’ya zeytinyağı ihracatımız 2011-12 sezonunda 2 bin ton civarında gerçekleşti ve 7,5 milyon dolar döviz girdisi sağladık. En fazla ihracat yaptığımız üçüncü ülke oldu.” dedi. Japonya’nın yıllık 35 bin ton civarında zeytinyağı ithal ettiğine ve bu rakamın her yıl dünya ortalamasının üzerinde artış gösterdiğine dikkat çeken Güreli, “Türkiye’nin yakın gelecekte oluşacak üretim fazlasının katma değere dönüşebilmesi için ihracatımızı katlayarak arttırmak zorundayız. Japonya, bu süreçte bizim en önemli ihraç pazarlarımızın başında gelecek.” diye konuştu.

Japon halkının sağlıklı beslenmeye çok önem verdiğini, alım gücü yüksek ve bilinçli müşteri kitlesine sahip olduğunu vurgulayan Güreli, şunları kaydetti: “Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), son iki yıldır Japonya’dan hem zeytinyağı ithalatçılarını hem de önde gelen yemek yazarlarını Türkiye’de ağırladı. Japonya’daki gıda fuarlarına katılarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıttık, tadım panelleri düzenledik. 2013 yılında da ZZTK’nin Japonya’da tanıtım etkinlikleri devam edecek. Olive Japan 2013 etkinliğinde katılımcı olarak yine seminer vereceğiz ve tadım yaptıracağız. Hedefimiz, orta vadede Japonya’ya zeytinyağı ihracatını yıllık 10 bin ton seviyelerine çıkarmak.”

Halihazırda ithal ettiği zeytinyağını Japonya’da okul, hastane ve marketlere pazarlayan, aynı zamanda orada bir restoran sahibi olan Umekita Shoji Co.Ltd.'nin yetkilileri, İzmir’e gelerek Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ikili iş görüşmelerine katıldı. Bir gün boyunca süren alım heyeti organizasyonunda, sekiz Türk zeytinyağı ihracatçısıyla görüşüldü. CİHAN

Ekleme Tarihi
02.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Zeytinyağı, Japonya, ihracat, tarım, meyvecilik,
Link: Zeytinyağının ilk alıcısı Japonya’dan geldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız