Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pamuk, Üretim, Yüzde 54, Şanlıurfa 

PAMUK ÜRETİMİNİN YÜZDE 54’Ü ŞANLIURFA’DA 

ŞANLIURFA (İHA) - Tarım arazileri büyüklüğü bakımından üçüncü sırada gelen Şanlıurfa’da, Türkiye pamuğunun yüzde 54’ü üretiliyor. Pamuk açısından Şanlıurfa’nın Türkiye’deki öneminin büyük olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, “pamukta verimin daha da artırılabilmesi için ürüne dayalı destekleme yapılmalıdır” dedi.


Fiyat konusuna değinen Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Öztürkmen, şunları söyledi: “Pamuğun fiyatına bakıldığında masraflar, alan kirası ve üretici karı göz önünde bulundurulmak kaydıyla pamuk normal sulanan yerlerde 1. 40 TL civarında pompajla sulanan yerlerde ise 1.50 ila 1.60 TL civarında satıldığında çiftçimiz kar edebilecektir. Pamuğun ilimizdeki ortalama verimi, Şanlıurfa Merkez, Harran ve Akçakale'de 475 dekara/ kilogram civarında olmakta. Siverek, Birecik ve Viranşehişer’e girdiğinde alandan verim daha çok artırılmalı. Mühendisler odası olarak pamukta verimi artırabilmek için ürüne dayalı destekleme vermeyi tavsiye ediyoruz. Yani çiftçi ne kadar pamuk üretebilmişse o kadar destek verilmelidir.”

Dünyada pamuk ekim alanı olarak çok önde gelen bir ülke olduğumuzu vurgulayan Öztürkmen, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü; “dünya sıralamasında yedinci sıradayız. Ancak, verime baktığımız zaman 60- 70. sırada geliyoruz. Bu bizim maliyetimizin ve tarımsal girdilerimizin yüksekliğinden kaynaklanıyor. Devlet ve tarım teşkilatı olarak bir an önce çok önemli adımlar atarak pamuğun daha iyi eğitimli ve daha düzgün yapılmasını sağlamalıyız. Şanlıurfa’daki pamuk kalitesi Türkiye’deki ile eşdeğerdir. Bizim en büyük problemimiz pamuğu düzgün toparlayamamaktan geliyor. Yurt dışına baktığımız zaman pamuk içerisindeki atık oranı daha düşükken bizdeki atık oranı daha yüksek. Yani temiz bir pamuk toplandığı takdirde fiyat da daha yüksek olacaktır.”

Bu yıl pamuk verimini değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, şunları söyledi: “Çiftçilerimiz pamuktaki verim bu yıl 450/500 dekara/ kilogram civarında aldı. Ancak bazı kesimlerde bazı faktöriyellerden, böcekler ve tarım ilaçlamasının zamanlamasının iyi yapılamamasından dolayı bazı yerlerde verimi düşürdü.” 
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
03.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pamuk, Üretim, Yüzde 54, Şanlıurfa
Link: Pamuk Üretiminin Yüzde 54’ü Şanlıurfa’da




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız