Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TOHUMLUK PATATES ÜRETİCİSİNE PİRİM

SİVAS (İHA) - Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tohumluk patates üretimini özendirmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek üreticiye pirim vermeyi hedefliyor.


Sivas’ın ikinci markası haline gelen tohumluk patates için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü üretici kapasitesini artırmak ve maliyetli pahalıya mal olan tohumluk patates için bakanlıkla görüşmelere başlayarak 2013 yılında üreticilerine pirim desteğinde bulunmayı istiyor. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Sivas Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, bakanlığa teklifte bulunarak, buğday ve baklagillere fatura karşılığı pirim öder gibi Sivas’ta da tohumluk patatese pirim vermeyi düşündüklerini söyledi. Aslan; “Artık bölge olarak Sivas oturdu. Yoğun olarak üretime başladık. Sivas’ta tohumluk üretenlere pirim ödeyelim. Çünkü burada yemeklik patates üretimini kısmak istiyoruz. Yemeklik üretimi her zaman Sivas toprakları için risklidir. Burada sertifikalı tohumluk ekilmesi gerekiyor. Bunun için muhtarlıklarla ve ilçe müdürlüklerimizi uyarıyoruz yol denetimlerinde jandarma ve polis ekiplerine yazılar yazarak belgesiz patates girmesin diye. Eğer belgesiz ve hastalıklı patates girmesi halinde topraklara hastalık bulaşır. Hastalık topraklara bulaşırsa Sivas’ın toprakları elden çıkar. Tohumun menşei belli olsun. Tohumluk üretimini özendirmek için ise pirim verelim diyoruz. Bununla ilgili çalışmamız var. İnşallah 2014 yılında devreye girecek. Bakanlık da bu olaya sıcak bakıyor” dedi.

Sertifikalı tohum üretiminde de diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi giderlerin pahalı olduğunu belirten Aslan, dikim sezonunda üreticiler sertifikalı tohum temininde sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Ekleme Tarihi
03.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tohumluk Patates, Üretici, Pirim, patates, tarımsal destek, destek
Link: Tohumluk Patates Üreticisine Pirim




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız