Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hizan fındığı, 7 köye gelir kaynağı oldu


Bitlis'in Hizan ilçesinde 5 bin dekar alanda üretilen fındık, ilçeye bağlı 7 köyde vatandaşların gelir kaynağı oldu.


Yıllık ortalama bin ton üretim yaparak Karadeniz Bölgesi'nden sonra adından en fazla söz ettiren Hizan'da, fındık hasadı başladı. Köylülerin, sonbahar mevsiminde fındık ağaçları ile kaplı arazilerde sabah erken saatlerden itibaren başlayarak büyük bir özveriyle fındık hasadı yapıyor.

İlçedeki 5 bin dekar alanda yetiştirilen ve üreticiye büyük katkı sağlayan fındık, özellikle 7 köyde yaşayan vatandaşların geçim kaynağını oluşturuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Fatih Asak, yaptığı açıklamada, fındığın, Karadeniz Bölgesi'nden sonra en fazla Hizan'da yetiştirildiğini belirterek, 5 bin dekar alanda dikili bulunan fındık ağaçlarından her yıl yaklaşık bin ton ürün elde edildiğini söyledi.

Fındığın ilçe ekonomisine getirisinin yalnızca ürün bazlı olmadığına dikkati çeken Asak, özellikle dik yamaçlarda bulunan fındık ağaçlarının, aynı zamanda su ve rüzgar erozyonunu da önlediğini ifade etti.

Asak, ilçeye bağlı Ekinli, Görce, Tutumlu, Çalışkanlar, Sarıtaş, Yolbilen ve Yaylacık köylerinin fındık üretiminin yoğun olarak yapıldığı yerler olduğunu bildirerek, bu köylerde yaşayan yüzlerce ailenin geçimini fındıktan sağladığını dile getirdi.

İlçede fındık üretiminin amatörce yapılmadığına dikkati çeken Asak, ilçe halkının da fındık üretimine olan ilgisinin her geçen gün arttığını kaydetti.

Asak, Hizan'ın iklimi ve coğrafyasının fındık üretimi için elverişli olduğuna değinerek, ülke genelinde katıldıkları fuarlarda da yörede üretilen bal ve cevizin yanı sıra fındığın da tanıtımını yaptıklarını belirtti.

Üretilen fındığın pazarlanması konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını anlatan Asak, “İlçemizde üretilen fındık, özellikle iç piyasada tercih ediliyor. Tamamıyla organik ve lezzetli olan fındığımız daha çok çerezlik olarak tüketiliyor” dedi.

Hizan fındığının yağ oranı yüksek ve sert kabuklu

Fındık üretiminin yapıldığı Sarıtaş köyünün muhtarı Ayhan Özkan ise köylülerin geçim kaynağının fındık üzerine olduğunu ve Türkiye'nin en kaliteli fındığının Hizan'da yetiştirildiğini savundu.

Türkiye'de birçok kişinin fındığın sadece Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirildiği bilgisine sahip olduğunu vurgulayan Özkan, “İnsanlar, Hizan'da fındık üretimi yapıldığını duyduğunda çok şaşırıyor. En büyük eksiğimiz, ürettiğimiz fındığı yeteri kadar tanıtamıyoruz. Bunun için de gerek biz gerekse idarecilerimiz çaba gösteriyor” diye konuştu.

Özkan, Hizan fındığının yağ oranı yüksek ve sert kabuklu olduğu için genellikle çerez olarak tüketildiğinin altını çizerek, yıllardır bu işi yapmalarına rağmen, fındık kurdu nedeniyle istenilen verimi alamadıklarını, bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün sağladığı ilaç desteğiyle bunun önüne geçtiklerini sözlerine ekledi.(AA)

Ekleme Tarihi
04.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Hizan fındığı
Link: Hizan fındığı, 7 köye gelir kaynağı oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız