Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 21 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çobanlara Yıl da 28 Milyon Lira Ödüyorlar

Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden Ardahan'da 360 bin hayvanı otlatmak için dışarıdan getirilen çobanlara yıl da 28 milyon lira ödeniyor.


Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Tanı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin yüzölçümünün 484 bin 200 hektar olduğunu, bunun 282 bin hektarının meralardan oluştuğunu söyledi.

Toplam alan içerisinde meraların çokluğuna dikkati çeken Tanı, bu alanların büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlatılması için yeterli olduğunu belirtti. Meraların korunması için çeşitli çalışmalar yapacaklarını ifade eden Tanı, kentte hayvancılığın en büyük sorununun çoban bulunamaması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ardahan'da önemsediğimiz, üzerinde durduğumuz ve sorun olarak gördüğümüz konulardan birisi de çoban bulma sıkıntısıdır. Ardahan'ın köylerinde çobanlık yapması için çoban bulma sıkıntısı çekiyoruz. Köylülerimiz çobanlık yapmaya yanaşmıyor. Bunun için de Iğdır'dan çoban getiriyorlar. Yaptığımız hesaplamalara göre 360 bin büyükbaş hayvanımız var. Bir hayvanın otlatma ve çobanlık ücreti 80 lira. Bunu topladığımız zaman yaklaşık 28 milyon lira oluyor. Biz bunu köylülerimize söylüyoruz. Dışarıdan getirilen çobanlara yaklaşık 28 milyon lira gibi bir para ödeniyor. Biz bu paranın Ardahan'da kalmasını arzuluyoruz."

Çoban ihtiyacını karşılamak için çeşitli çözüm yolları aradıklarını anlatan Tanı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Köylüler hayvanlarını sırayla otlatabilirler. Çözüm için ihtiyaç sahiplerine çobanlık kursu verebiliriz. Böylece bu paranın Ardahan'da kalmasını sağlayabiliriz. Bu yörenin insanının neden çobanlık yapmaya yanaşmadığını açıkçası bilemiyorum. Bu konuda yorum yapmam çok doğru olmaz. İhtiyaç sahibi değiller desek bu doğru değil çünkü Iğdır'dan çobanlık yapmaya gelen vatandaşlarımızın her birinin 300-500 hayvanı var. Sürü sahibi insanlar çobanlık yapabiliyorsa Ardahan'da da mutlaka ihtiyaç sahibi insan vardır. Eğer çobanlık yapmaya müsait birileri varsa iyi bir geçim kaynağı olacağına inanıyorum." (AA)
Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
05.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çoban, 28 Milyon Lira, hayvancılık, ardahan
Link: Çobanlara Yıl da 28 Milyon Lira Ödüyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız