Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Isparta, Kanser Raporu Hazırlandı, eğirdir gölü, tarım, ziraat, gübre, 

Isparta'nın Kanser Raporu Hazırlandı

Isparta İl Genel Meclisi'nin kanser raporu, zirai ilaç ve gübre kullanımı nedeniyle toksik madde biriken Eğirdir Gölü'nün insan sağlığını tehdit ettiğini ortaya koydu. Hava kirliliği, sentetik çim sahaları, asfalt gibi faktörler de kansere davetiye çıkarıyor.


İl Genel Meclisi, ortak komisyonları Isparta'nın kanser raporunu hazırladı. Meclis geçtiğimiz ay genel görüşme yaparak, ağır sanayi olmayan Isparta'da kanser vakaların çok olmasının nedenlerinin araştırılarak önlem alınması konusunda uzmanların görüşlerini dinledi. Uzmanların verdiği bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporu İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir açıkladı. Raporda, Isparta'yı kanser açısından tehdit eden en önemli unsurun içme suyu kaynağı Eğirdir Gölü'nün etrafında yapılan tarım nedeniyle gölde biriken ağır metaller gösterildi.

2011'de SDÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Yrd.Doç.Dr. Şehnaz Şener'in araştırmasına göre bazı ağır metallerin göl tabanında yüksek olduğunu kaydeden Özdemir, "Arseniğin havzada kullanılan suni gübre ve tarım ilaçlarından gelme ihtimalinin olduğu belirtilmiştir. Toksik madde birikimi Eğirdir Gölünü tehdit etmektedir. Gölün suyu kalitesinin bozulmasında herkesin payı olmasına rağmen herkes sorunu sürekli konuşmakta ve sorun sürekli konuşularak sorunun bir parçası olunmaktadır. Çözüm üretmek lazım hatta o da yetmez, sorunu çözmek lazım. Çünkü bir şeyi bilmek değil yapabilmek önemlidir" dedi.

Zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin tehdidi altındaki Eğirdir Gölü'nde kısa zamanda radikal kararlar alınmazsa göl suyunun içme suyu olarak kullanımı imkansız hale geleceğine vurgu yapan Özdemir, "Pestisitlerin(zirai mücadele ilaçları) kanserojen, mutojen, alerjen ve teratojen etkilerinin olduğu bilinmektedir. Pestisitler ayrıca kadın ve erkek üreme sisteminde sorunlar yaratmakta, büyüme ve gelişmeye olumsuz etkiler yapmaktadır. Arseniğin ise kanser riskinin (deri, akciğer ve akyuvar) yanı sıra mide sorunları, kadınlarda kısırlık ve düşük ve sinir sistemine olumsuz etkileri bilinmektedir.Üretici kendi ürününe kimyasal ilacı atıyor ama kendisi yemiyor, kimyasal ilacı görmediğimiz müddetçe kanser olaylarının çok daha vahim sonuçlar doğuracağını biliyoruz. Tarımsal üretimde kimyasal ilaç kullanımının azaltılmasının ivedilikle uygulanmasını talep ediyoruz. Eğirdir Gölü çevresinde tarımsal faaliyetlerin kısıtlandığı alanlarda, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamasına geçen çiftçilere destek sağlanmasını da ayrıca önemli buluyoruz" diye konuştu.

Isparta'da kanser kayıt işlemlerine göre, 2009'da 550, 2010'da 402, 2011'de 438 2012 yılının ilk 6 ayında 265 kanser vakası görüldüğüne dikkat çeken Özdemir, "Hazır gıdalar, ağrı kesiciler, hava kirliliği, halk bilinci önemli, kalitesiz kömür, inanılmaz artış sebebi Partikül madde, karbon dioksit, formaldehit, bunlar havada uçuşan ve yere çöken zehirler olup, hava kirliliği bu şekilde devam ederse kanser vakaları daha da çoğalacaktır. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün bu alanda yaptırım ve kontrollerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır" dedi.

Ülkemizde nadir rastlanılan kanser türlerinin bu yörede daha çok olduğuna dikkat çeken Özdemir, sentetik çim sahalarının da kansere davetiye çıkardığına vurgu yaptı. Özdemir, "Sentetik çim sahlarının sporcu sağlığı için son derece zararlı olduğu bilgileri bilimsel açıklamalarla spor dünyasında konuşulurken, bu konuda uzmanların sentetik sahaların çok tehlikeli olduğunu söylediklerini bilmekteyiz. Sporcu sağlığını tehdit ettiği için dünya bundan vazgeçerken bizim böyle önerilerle gündem oluşturmamız ne kadar doğru?

Avrupa'nın ve de Dünya'nın terk etmeye başladığı sentetik suni çim saha yerine doğal çime sarılmak sağlıklı spor adına, sağlıklı nesiller yetiştirmek adına en iyi tercih olduğunu unutmamalıyız"

şeklinde konuştu.

ASFALT BUHARININ ZARARLARI

Önemli bir hususunda içli dışlı olduğumuz asfalt olduğunu belirten Özdemir, "Bilimsel araştırmalara göre, belki de birçoğumuzun kanser denilen illete yakalanmasının en önemli nedeninin, bu asfalt yollarda, sıcak havalarda açığa çıkan ve sürekli soluduğumuz asfalt buharı olduğunu biliyor muydunuz? Milyonlarca senede, çeşitli maddelerin karbonlaşması sonucu oluşan petrol ve petrolün kaba türevi olan asfaltın bu zararlı etkileri, bilim adamlarının tartışmasız kabul ettiği bir olgudur. Bugün birçok yeni bilimsel makalede, asfaltla kanser arasındaki ilişkiye vurgu yapılmaktadır. Yapılan çeşitli canlı deneylerinde, asfalt gazlarının denek hayvanlarında kansere neden olduğu kanıtlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, asfalt tesislerine yakın olan bölgelerde yaşayanlarda, diğer bölgelerde yaşayanlara göre, yüzde 10-50 arasında daha fazla kanser vakasına rastlanmaktadır. Asfalt üzerinden akan yağmur sularının, yer altı sızmaları neticesinde tatlı su kaynaklarına karışıyor olması da, bir başka risktir. Üstelik asfalttan soluduğumuz kanserojen bu gazlarda, güvenli seviye diye bir ölçü de bulunmamaktadır. Kanser riski için, soluyor olmak yeterlidir. Bu açıdan, şehirlerde parkeleşme olgusu çok ama çok önemlidir ve parke taşı kullanımının maliyeti ne olursa olsun, asfaltın sağlığımızdan çaldıklarının yanında göz ardı edilebilecek bir maliyettir. Yerel yönetimlerin bu asfalt konusuna daha çok duyarlılık göstererek, asfalt konusunda

bilinçsiz okul yöneticilerinin asfalt isteklerini yerine getirmemeleri gerekmektedir" dedi.

SEYİRCİ KALARAK VEBAL TAŞIYORUZ

İl Genel Meclisi olarak, tüm bunlara seyirci kalarak vebal taşıdıklarını söyleyen Özdemir, "Hep sorunları anlatıyoruz da, neden üzerine gidip bitirmiyoruz. Bizden evvelki nesiller, atalarımız bize temiz bir dünya bağışladı, maalesef bizler bu emaneti koruyamadık, emanete ihanet ettik, derhal kendimizi düzeltmemiz gerekmektedir. Düzenli beslenmede önemli faktörler vardır, atalarımız sebze ve meyveyi zamanında yenmesini tavsiye ederdi, bizler de bu tavsiyeyi devam ettirip çocuklarımıza zamanında yenilen gıdaların önemini anlatırsak, turfanda gıdalara önem verilmeyip, ilaçlı yiyeceklerin taleplerini azaltıp, yok edebiliriz.

Meclis üyelerinin konular üzerindeki anlayışları ve kendilerine de yapmış oldukları öz eleştirileri de dikkate almak gerektiğini düşünüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. - Isparta - (İHA)

Ekleme Tarihi
05.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Isparta, Kanser Raporu Hazırlandı, eğirdir gölü, tarım, ziraat, gübre,
Link: Zirai ilaç ve gübre kullanımıyla toksik madde biriken Eğirdir Gölü, insan sağlığını tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız