Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pamuk üretiminin daha fazla desteklenmesi talebi -Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi Bingöl: -''Böyle giderse pamuk biter. Pamuk biterse tekstil sektörü de biter'' -''Üretimi arttırmak için şu anda 46 kuruş olan pamuk prim desteğinin 70 kuruşa çıkarılması gerekiyor'' 

GAZİANTEP (A.A) - Ulusal Pamuk Konseyi üyesi Burhan Cahit Bingöl, pamuk üretiminin her geçen yıl azaladığını savunarak, ''Böyle giderse pamuk biter. Pamuk biterse tekstil sektörü de biter'' dedi.

     Bingöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçen yıl 780 bin ton olan pamuk üretiminin, rakamın bu yıl yaklaşık 550 bin tona düştüğünü belirtti.

     Durumun sürmesi halinde gelecek yıl da üretimin 350 bin tona kadar inebileceğini ifade eden Bingöl, pamuktaki girdi ve üretim maliyetlerinin yüksekliğine dikkati çekti.
     Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde pamuk üreticisinin yeterince desteklendiğini ancak Türkiye'de bunun istenilen seviyede olmadığını savunan Bingöl, ''Çin bir tekstil ülkesidir, dünyaya ihracat yapıyor. Türkiye de bir tekstil ülkesidir. Hem kalite, hem üretim konusunda dünyada en iyi ülkelerden biriyiz'' diye konuştu.
     Türkiye'de pamuk üretiminin her geçen yıl azaldığını dile getiren Bingöl, şöyle devam etti:
     ''Pamuk üretiminin olduğu ülkelerin tekstilde dünyayla rekabeti de artar. Ama pamuğunuz olmazsa, tekstilde rekabet edemezsiniz. Pamuk biterse tekstil sektörü de biter. Dünya büyük bir pazar. Sizin pamuk üretmediğinizi gören üretici ülkeler fiyatı yukarı çeker. Bu da tekstil sektöründe ciddi sıkıntılara neden olur.''
    
     -''Pamuk üreticisine sahip çıkılmalı''
    
     Bingöl, pamuk fiyatlarındaki gerilemenin ekim alanlarının azalmasına, buna bağlı olarak da üretimin düşmesine yol açtığını söyledi.
     Pamuk üreticisine sahip çıkılmasını isteyen Bingöl, şunları kaydetti:
     ''Pamuk sektörü birçok alanın lokomotifi konumundadır. Pamuk üretiminin canlanması için devlet desteği şart. Üretimi artırmak için şu anda 46 kuruş olan pamuk prim desteğinin 70 kuruşa çıkarılması gerekiyor. Böylece daha fazla pamuk üreterek, Çin, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerle rekabet edilebiliriz. Türk pamuğunun dünya piyasalarındaki rekabet gücünün artması tekstil sektörünün de rekabet gücünü artırır.''
    
  

Ekleme Tarihi
06.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Pamuk üretiminin daha fazla desteklenmesi talebi
Link: Pamuk üretiminin daha fazla desteklenmesi talebi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız