Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yem Sorunu Yaşamayan Hollandalı Süt Üreticisi Daha Karlı

Manavgat Süt ve Süt ürünleri Üretici Birliği(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, ABD ve AB ülkelerinde süt üreticisinin kaba yem açığının büyük oranda çözdüğü için girdi maliyetlerini aşağıya indirdiğini söyledi. Ay, Hollanda ve Almanya'daki bir süt üreticisinin kaba yem açığı sorunu olmadığı için 1 liraya sattığı sütün 50 kuruşunun kendine kar kaldığını söyledi.


(MASÜB) Başkanı Bilal Ay, anaç sığır üretme çiftliklerinde ineğin memesinden el değmeden sağım ünitesiyle soğutma tankına aktarımda bir gram çiğ sütte bakteri oranının ortalama 100 bin olduğunu söyledi. Başkan Ay, bununda Avrupa Birliği(AB) Çiğ Süt Bakteri Belirleme kriterine uygun olduğunu kaydetti.

Sütte bakteri oluşumuyla ilgili birlik binasında süt üreticisine bilgilendirme yapan Ay, evden süt toplama araçlarıyla toplanan sütte bakteri oranının 5 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.

Sağımla birlikte inekten süte anında 85 bin bakterinin geçiş yaptığını anlatan Ay, sağım ünitelerinden ineğin memesinin de su soğutma tankına el değmeden süt akışı olduğu için bakteri üremesinin önüne geçilerek 100 binle sabitlendiğini ifade etti. Dünyanın her ülkesinde kaliteli, nitelikli ve bakteri oranı az olan sütün fiyatlı olduğunun altını çizen Ay, ilçede sütte bakteri oranının 5 milyondan 200 bine düşmesi için 14 bin tonluk süt soğutma tankı kurduklarını söyledi. Ay sözlerini şöyle sürdürdü: " Çiğ sütte bakteri oranı az ise o süt fiyatlı olur. Sağım ünitelerinden soğutma tankına aktarılan sütün litresi 1 lira. Akdeniz Bölgesi'nde sağım ünitelerinden soğutma tankına aktarılan sütte ortalama sütte bakteri oranı 100 bin. Bu da AB normlarına uygun. Maalesef evden süt toplama araçlarıyla soğutma tanklarına aktarılan sütlerde bakteri oranı 5 ile 10 milyon arasında değişiyor. Bilindiği üzere açık alanda bekleyen süt her 20 dakikada bakteri sayısını 2 katına çıkarıyor. 10 saat açık alanda bekleyen bir kova sütün içinde oluşan bakteri oranının siz düşünün. AB ülkeleri sütte bakteri oranını 100 bine çekmek için ciddi uğraş verirken biz ise halen süte su katılmış mı, sütün yağı alınmış mı numune alımlarıyla uğraşıyoruz."

AY: YEMDE Kdv'NİN 18'DEN YÜZDE 1'E DÜŞMESİNİ İSTİYORUZ

ABD ve AB ülkelerinde süt üreticisinin kaba yem açığının büyük oranda çözdüğü için girdi maliyetlerini aşağıya indirdiğini belirten Ay, Hollanda ve Almanya'daki bir süt üreticisinin kaba yem açığı sorunu olmadığı için 1 liraya sattığı sütün 50 kuruşunun kendine kar kaldığını söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan süt üreticilerin yemde Kdv oranını yüzde 18'den yüzde 1'e düşürmek için çalışma başlattığını belirten Ay, yemde Kdv oranın yüzde 1'e düşmesi halinde süt üreticinin 40 lira ödeyerek aldığı yem çuvalını 32 liraya alabileceğini kaydetti. Ay sözlerini şöyle tamamladı: Bizde süt fiyatları ABD ve AB ülkelerine göre çok düşük değil. ABD ve AB ülkelerinde de sütün litresi 1 lira. Fakat bizde sütte girdi maliyetleri çok pahalı. ABD büyük boyta yem üreten sadece 3 fabrika var. Bizde ise sadece Konya'da 40'a yakın yem fabrikası var. ABD ve AB ülkeleri süt üreticisi yem üzerine kurulu bir düzenle besicilik yapmıyor. Daha doğrusu Hollanda ve Almanya'da süt üreticisi beslediği süt ineğinden günlük 30 litrenin altında süt aldığında kesime gönderiyor. Maalesef Manavgat'ta inek başı süt ortalamamız 15 litreyi bulmuyor. Sür üreticisi de haklı samanın kilosu 70 kuruş. Ne acıdır ki buğdayın kilosu 60 kuruş. Sütte girdi maliyetleri aşağı çekilmeden dünyada süt alanında söz sahibi olamayız. " (CİHAN)
alt
alt

Ekleme Tarihi
07.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yem Sorunu, Hollanda, Süt Üreticisi, Karlı
Link: Yem Sorunu Yaşamayan Hollandalı Süt Üreticisi Daha Karlı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız