Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Dünya tahıl üretimi, 'doyurmaya yetmeyecek'

Uluslararası Hububat Konseyi'nin son raporuna göre, olumsuz hava koşulları ve artan talep nedeniyle küresel buğday, mısır ve pirinç üretiminin, tüketimin altında kalması bekleniyor.


BALIKESİR - Olumsuz hava koşulları ve artan talep nedeniyle küresel buğday, mısır ve pirinç üretiminin, tüketimin altında kalması bekleniyor. Tüketimlerde rekor seviyelere ulaşılacak olması nedeniyle stoklarda milyonlarca tonluk erimeler yaşanacak.

Okan Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı ve bir firmanın hububat ürünleri enstitüsü direktörü Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC), son raporunda, Temmuz 2012/Haziran 2013 dönemi dünya hububat üretiminin, 88 milyon ton düşüşle, 1 milyar 761 milyon tona gerilemesinin beklendiğini söyledi.

Rapora göre, bu azalmanın buğday ve mısırdaki büyük düşüşün etkisinden kaynaklandığını dile getiren Boyacıoğlu, küresel hububat tüketiminin ise 1 milyar 805 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Boyacıoğlu, üretimin tüketimi karşılayamayacak olması nedeniyle dönem sonu stokların yüzde 12 eriyerek, 328 milyon tona düşeceğini kaydetti.

Buğday üretiminde yüzde 6, stoklarında yüzde 12 düşüş

IGC'nin buğday raporunda ise küresel üretimin yüzde 6 azalmayla (39 milyon ton), 655 milyon tona gerileyeceğine yer verildiğini dile getiren Boyacıoğlu, "Konsey, Arjantin ve Avustralya'da kötüleşen üretim beklentileri ile AB ve Kazakistan'daki düşük verimlerin dünya buğday üretimi öngörüsünü azalttığını belirtti. Raporda, hasatların kuzey yarım kürede hemen hemen tamamlandığı ve ekvatorun güneyinde de ekinlerin köklendiği ve gelişmekte olduğu ifade edildi" dedi.

Küresel buğday tüketiminin ise üretimin üzerinde 679 milyon ton seviyelerinde olacağına yönelik tahminlerin bulunduğunu vurgulayan Boyacıoğlu, "IGC, geçen sezon 196 milyon ton şeklinde gerçekleşen dönem sonu buğday stoklarının, yüzde 12 azalmayla 172 milyon tona düşmesini bekliyor. Başlıca ihracatçıların (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada, Kazakistan, Rusya ve Ukrayna) stokları ise 19 milyon ton düşüşle 50 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor" diye konuştu.

Mısır üretiminde 46 milyon tonluk azalma

Raporlara göre, Temmuz 2012/Haziran 2013 döneminde dünya mısır üretiminin, geçen sezona göre 46 milyon ton düşüşle 830 milyon düzeyinde beklendiğini ifade eden Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"Konsey, ABD, AB ve Ukrayna'nın üretim öngörülerinin geçen aydan düşürülmesi ile kuzey yarım küre üretim beklentilerinin çoğunlukla kötüleştiğini ve ekimlerin biraz gecikmiş olmasına karşın güney yarım küre üretimleri için görünümün çoğunlukla olumlu durumunu sürdürdüğünü belirtti. Küresel mısır tüketiminin ise 848 milyon ton civarında olacağı tahmin edildi. Bu durumda dönem sonu stoklarının 18 milyon ton azalacağı ve 117 milyon tona düşeceği öngörüldü."

Pirinçte de üretim, tüketimi karşılayamayacak

Boyacıoğlu, Temmuz 2012/Haziran 2013 dönemindeki pirinç üretiminin 465 milyon ton (öğütülmüş olarak) civarında tahmin edildiğini belirterek, "Üretimde rekor beklentisi olsa da tüketimde rekor tahmini var. Dünya pirinç tüketiminin 9 milyon ton artışla 466 milyona yükselmesi bekleniyor. Bu durumda yaklaşık 1 milyon tonluk bir açık ortaya çıkıyor" dedi.

Dünya pirinç kullanımının, esas olarak, Asya'daki yüksek talep nedeniyle artacağını ifade eden Boyacıoğlu, "Dünya pirinç ticaretinin, Uzak Doğu Asya ve sahra altı Afrika'ya küçük yüklemeler nedeniyle, yüzde 2 oranında düşeceği belirtiliyor. Dönem sonu pirinç devir stoklarının, 1 milyon tonluk azalmayla 102 milyon tona gerileyeceği görülüyor" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 
alt
alt

Ekleme Tarihi
07.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Dünya tahıl üretimi, doyurmaya yetmeyecek, tahıl, buğday, mısır, çeltik,
Link: Dünya tahıl üretimi, 'doyurmaya yetmeyecek'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız