Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Amerika'da 45, Türkiye'de 8 litre tüketiliyor

MEYED Genel Sekreteri Akdağ: "Ülkemizde yüzde 100 meyve suyu ve nektarının toplam kişi başına yıllık ortalama tüketimi 8 litreyken, AB'deki tüketim 23, Almanya'da 35, Amerika'da 45 litre civarında "


SAMSUN - Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, Türkiye'de yüzde 100 meyve suyu ve nektarının toplam kişi başına yıllık ortalama tüketiminin 8 litre olduğunu belirterek, AB'deki tüketimin 23, Almanya'da 35, Amerika'da ise 45 litre civarında olduğunu bildirdi.

Akdağ, doğal meyve sularını tüketmenin sağlıklı bir seçim olduğunu vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO), küresel beslenme stratejisinin anahtar önerilerinden birinin, günde 400 gram meyve ve sebze tüketilmesi olduğuna dikkati çeken Akdağ, şöyle konuştu:

"Bu yaklaşım, ABD'de ve AB'de uygulanan '5 a day' kampanyalarının temelini oluşturuyor. Bu kapsamda sağlıklı bir beslenme için günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi öneriliyor. Bir bardak yüzde 100 meyve suyunun da günlük meyve gereksiniminin 1 porsiyonunu karşılayabileceğinin altı çiziliyor. Yapabiliyorsanız meyvenin kendisini yiyin, olmuyorsa suyunu sıkıp için. Ancak bunları yapamadığınız durumlarda, ambalajlı meyve suyunun da, günlük meyve gereksiniminizin 1 porsiyonunu karşılayacak doğal bir alternatif olduğunu bilin."

"Haftada 1 bardak meyve suyu dahi içmiyoruz"

Türkiye'de yüzde 100 meyve suyu ve nektarının toplam kişi başına yıllık ortalama tüketiminin 8 litre olduğunu, AB'deki tüketimin 23, Almanya'da 35, Amerika'da ise 45 litre civarında olduğuna dikkati çeken Akdağ, "Sağlıklı beslenme kapsamında günde 1 bardak meyve suyu tüketimi önerilirken, biz haftada 1 bardak meyve suyu dahi içmiyoruz. Ancak sağlıklı yaşam trendiyle, bilinçli tüketicilerin günlük beslenmelerine meyve suyunu kattığını görmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.

Akdağ, beş ana temel besin grubunun bir parçası olan meyvelerden elde edilen meyve sularının, yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olarak özellikle çocukların ve gençlerin beslenmesinde önemli rol oynadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Her mevsim her meyveyi bulamayacağımız ve hepimizin içinde bulunduğu hızlı yaşam temposu içinde, her zaman günlük gereksinimimizi karşılayacak kadar taze meyve tüketemediğimiz bir gerçek. Dolayısıyla mevsiminde olgunlaşmış olan meyvelerden elde edilen ambalajlı meyve sularının, günlük beslenmemize sadece renkli ve lezzetli bir katkıda bulunmadığını, ayrıca günlük meyve gereksinimimizin 1 öğününü karşılayabileceğini hep hatırlamalıyız. Bir bardak yüzde 100 meyve suyu bir porsiyon meyveyle eşdeğer."

Tüketiciye sunulan ürünlerin farkları

Türk Gıda Kodeksi gereğince, meyve suyu ve benzeri ürünlerin, "yüzde 100 meyve suyu, meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecek" olmak üzere dört ana kategoriye ayrıldığına işaret eden Akdağ, tüketicilerin büyük çoğunluğunun bu 4 kategoride yer alan farklı ürünlerin hepsini "meyve suyu" olarak algılamasının büyük bir kavram kargaşası yarattığını savundu.

Akdağ, şunları kaydetti:

"Ne yazık ki ülkemizde meyve suyu ve benzeri içecekler, meyve nektarı, meyveli içecek, aromalı içecek arasındaki farklar ve meyve suyunun sağlıklı beslenmedeki önemli rolü, tüketiciler tarafından yeterli düzeyde bilinmiyor. Bu kategorilerden meyveye en yakın olanı, tamamen meyveden dönüşen ve yüzde 100 meyve oranına sahip olan 'yüzde 100' meyve suyudur. Yüzde 100 meyve suyunda koruyucu katkı maddesi, renklendirici ya da eklenmiş şeker bulunmamaktadır."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Amerika, Türkiye, meyve suyu, meyve
Link: Amerika'da 45, Türkiye'de 8 litre tüketiliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız