Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 11 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
MZO, zeytin sıkmada hak ediş bedelini  

MZO, zeytin sıkmada hak ediş bedelini 'onda bir' olarak belirledi

ANTALYA (CİHAN)- Manavgat Ziraat Odası (MZO), Taşağıl beldesine kurdukları zeytinyağı fabrikasında, üreticiden yağ alım hak ediş bedelini 'onda bir' olarak belirledi.
 
Oda Başkanı Rasim Metin, Taşağıl Zeytinyağı Fabrikası’nda zeytin yağı sıkımına başladıklarını söyledi. Metin, zeytin yetiştiricisinin fabrikalarında sıkımdan elde ettiği 10 litre yağdan bir litresini hak ediş bedeli olarak aldığını kaydetti.

        Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın, 300 bin liralık proje katkısıyla fabrikayı yenilediklerini belirten MZO Başkanı Rasim Metin, modernleşme ile birlikte günlük zeytin sıkma kapasitelerinin 20 tondan 110 tona çıktığını söyledi. Zeytinyağı üretimi için MZO'nun TSE'den marka tescilini aldığını aktaran Metin, hedeflerinin, Manavgat'ta zeytinyağının da marka değeri oluşturmak olduğunu ifade etti. Geçen yıl fabrikalarında 700 ton zeytin sıkımı yaptıklarını belirten Metin, teknoloji yenilemesiyle bu sene bu rakamı 2 bin 500 tona çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Metin, fabrikalarında zeytinyağı sıkımıyla ilgili şu bilgileri verdi:

        "MZO olarak, fabrikamızda zeytin sıkımından gelir etme değil, çiftçimize yardımcı olmak istiyoruz. Bunun için fabrikamızda zeytin yağı sıkmada hak ediş bedelini onda bir olarak belirledik. Başka zeytinyağı fabrikalarında bu bedel altıda bir. Bize 2 ton zeytin sıktırmaya getiren bir üreticinin ortalama 400 litre zeytinyağı olur. Biz bunun 40 litresini alıyoruz. Başka fabrikalar ise 67 litresini alıyor. Bir zeytin üreticisi, 2 ton zeytinini MZO'nun fabrikasında sıktırırsa 200 lira karı olur."

        Manavgat'ta, 35 bin dönümde zeytin üretimi yapıldığını bildiren Metin, ilçede geçen yıl 5 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştiğini kaydetti. Bu sene, ilçede zeytin rekoltesinin yüksek olacağı ve 19 bin tona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Metin, yaklaşık 6 bin ton zeytinyağı elde etmeyi tahmin ettiklerini kaydetti. 5 yıl önce başlattıkları 'Manavgat'a 1 milyon dikelim' kampanyasına devam etiklerini vurgulayan Metin, Manavgat'a özgü olan 'Tavşan Yüreği' zeytininin markasını TSE'ye onaylattırdıklarını sözlerine ekledi.
CİHAN

Ekleme Tarihi
08.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: zeytin sıkma
Link: MZO, zeytin sıkmada hak ediş bedelini 'onda bir' olarak belirledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız