Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Karabuğday, Korkuteli Çiftçisine Tanıtıldı

ANTALYA (İHA) - Türkiye'de ilk kez Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BDUTAE) tarafından yetiştirilen, çölyak hastaları için umut ve çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olan karabuğday, Antalya’nın Korkuteli ilçesinde çiftçiye tanıtıldı.


Korkuteli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen “Sağlıklı yaşam için Karabuğday” sloganıyla tanıtım ve eğitim çalışmaları başlatıldı. Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleşen tanıtıma Korkuteli Kaymakamı Erkan Karahan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Yoran, Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı ve vatandaşlar katıldı.

Korkuteli Kaymakamı Erkan Karahan,“Küreselleşmenin üzerinde oturduğu üç önemli değer var. Bunlar rekabetçilik, iş birliği ve yenilikçilik. Bugün karabuğdayla ilgili yapılan çalışma kürselleşmenin üzerinde oturduğu değerlere işaret ediyor. Türkiye'de üretilmeyen bir ürünü Türk ekonomisine kazandırmak çok önemli” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Yoran ise, karabuğday projesinin çok ortaklı bir proje olduğunu kaydederek, “Çiftçiye yeni bir ürün çeşidi olması yanında çölyak hastaları için bir umut kapısı. Glutensiz bir ürün olan karabuğdayla, özellikle çölyak hastalarının tanışması gerekiyor. Değilse hayatları zorlaşıyor. Sadece bu hastalar değil, sağlıklı kişilerin de bu ürünü kullanması lazım. Proje her yönden takdire değer bir proje” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özlem Çağırıcı da, Korkuteli’de ilk defa Garipçe köyünde ekim gerçekleştirildiğini ve hasat yapıldığını ifade ederek “İlçede karabuğdayı yaygınlaştıracağız” dedi.

ÇOK ORTAKLI BİR PROJE

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Nevin Özer de, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde, glüten içermemesi nedeniyle başta çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebileceği, iki adet karabuğday çeşit adayı için üretim izni alınmış. Bizlerde Garipçe köyünde üretimini yaptık. Ayrıca ilçede de ‘Sağlıklı yaşam için Karabuğday’ sloganıyla tanıtım ve eğitim çalışmaları başladık” ifadelerini kullandı. Özer, Dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğdayın 3-3.5 ayda yetiştiğini kaydederek, şunları söyledi:
 
”Karabuğday insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor. Unu ve danesinin glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan rutin maddesi elde ediliyor. Karabuğday projesi çok ortaklı bir proje. Çiftçiye yeni bir ürün çeşidi olması yanında çölyak hastaları için bir umut kapısı. Glutensiz bir ürün olan karabuğdayla, özellikle çölyak hastalarının tanışması gerekiyor. Değilse hayatları zorlaşıyor. Sadece bu hastalar değil, sağlıklı kişilerin de bu ürünü kullanması lazım. Proje her yönden takdire değer bir proje.”

Ziraat Mühendisi Nevin Özer, çiftçileri eğiterek yetişme alanını artıracakları karabuğdayın üretiminin ekonomik açıdan önemli getirilerinin olacağını söyledi.

Ekleme Tarihi
08.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Karabuğday, Korkuteli Çiftçisine Tanıtıldı
Link: Karabuğday, Korkuteli Çiftçisine Tanıtıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız