Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yeni Buğday Çeşitleri Aranıyor 

YENİ BUĞDAY ÇEŞİTLERİ ARANIYOR

SİVAS (İHA) - Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sivas Meslek Yüksek Okulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri tarafından, Buğday Islah Projesi kapsamında 40 farklı çeşit buğdayın deneme alanına ekimi gerçekleştirdi.


Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, Öğr. Gör. Volkan Yörük ve Öğr. Gör. Mustafa Öztürk tarafından yürütülen ‘Buğday Islah Projesi’ kapsamında CÜ kampüsü içerisinde tahsis edilen deneme alanına buğday hat ve çeşitlerinin ekimi yapıldı. Buğday çeşit verim denemelerinde 50-60 kadar farklı buğday çeşidi, 150 farklı buğday hattı ve melezleme çalışmalarının yapılması amacıyla melez bahçesinin oluşturulduğu kaydedildi. Konu hakkında açıklama yapan Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, çalışmalarını yürüttükleri proje kapsamında hastalıklara, zararlılara, soğuğa, kurağa toleranslı ve dayanıklı, kaliteli ve yüksek verimli yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi. Sivas’ın tarımsal faaliyetler noktasında önemli bir şehir olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karaköy, “Sivas, Türkiye’nin ikinci büyük yüzölçümüne sahip il olmanın yanı sıra 11 milyon dekar alanda tarımsal faaliyet yürütülmesi önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu göstermektedir. Buğday çok stratejik bir ürün. Buğday ıslah projesindeki amacımız, eski tip buğdaylar yerine daha kaliteli, daha verimli, çiftçinin cebini doldurup yüzünü güldürecek ve tarım topraklarını daha güzel kullanımına imkan sağlayacak yeni çeşitlerin bölgeye kazandırılmasıdır” dedi.

Yapılan buğday denemelerindeki amaçlarının Temmuz ayında çiftçilerimizi üniversite içerisindeki deneme alanalarına davet ederek ürünleri tarlada görmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Karaköy, “Çiftçilerimize, tüm ürünleri göstererek, test ettiğimiz ürünleri yerinde gözleme imkanı sağlayacağız. Ziraat fakültesinin, Sivas’ta olmaması büyük eksiklik. Sivas tarımsal anlamda önemli bir il. Biz bölüm olarak ilimizdeki tarımsal kalkınma anlamında bu çalışmayla öncülük yapmak istedik. Gerek tahıllar, gerekse tahıllara yakın ürünlerin yeni çeşitlerini bulmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
09.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yeni Buğday Çeşitleri Aranıyor, buğday, tarım, ziraat,
Link: Yeni Buğday Çeşitleri Aranıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız