Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Önce Hortum Sonra Yağmur Vurdu, sera, seracılık 

Önce Hortum Sonra Yağmur Vurdu

ANTALYA (İHA) - Alanya ilçesine bağlı Konaklı beldesinde, önceki gün etkili olan hortum ve şiddetli rüzgarın vurduğu seraları bu kez yağmur vurdu. Şiddetli yağmurla birçok serada yetiştirilen ve para etmediğinden şikayet edilen ürünlerin zarar görmesi sera sahiplerini üzdü.
 
Konaklı beldesinde yaşanan hortum ve yağmur sonucu bir çok serada maddi hasar oluştu. Dün gece yaşanan aşırı yağışlar sonrası seralar bir kez da hasar gördü. Hortumun etkisi ile dayanıksız hale gelen zeytin ağaçları yağmurla kayarak dere yataklarına savruldu, dayanıklılığını yitiren seralar sularla doldu.

SİGORTA YAPTIRAMIYORUZ
 
Gece boyu suları tahliye etmek için uğraşan sera sahipleri zararın büyük olduğunu ifade ederek, ilgililerden yardım beklediklerini söyledi.
 
Konaklı beldesi Subaşı Mahallesi Ketenlik mevkiinde oturan ve serasında salatalık üreten Yakup subaşı, yaşadıklarını anlattı. Subaşı, dün öğle saatlerinde yağmur başladığını belirterek şunları söyledi: "Hava karardı. Seradan çıkarken hortum başladı. Camın kenarından tutundum. O sırada sera yerle bir oldu. Sonra baktığımda her taraf gitmiş. Gece sabaha kadar yağmur yağdı. Allah'tan geldi yapacak birşey yok. Serada salatalık vardı. Para etmiyordu ama şimdi daha kötü oldu. Bakalım nasıl altından kalkacağız" Subaşı, bir soru üzerine “Kendi sigorta primimi ödeyemezken, seranın nasıl sigortasını yaptırayım” dedi.

ÇİFTÇİLER KAN AĞLIYOR
 
Hortum ve yağmurun vurduğu bir diğer sera sabihi Mehmet Parlayüksel ise, "hortum ve fırtına seralarda maddi zarara yol açtı. Ağaçları yerinden söktü, 5-10 metre ileriye fırlattı. Gece başlayan yağmur da etkili oldu. Hasarımız büyük. Hasat zamanı zeytin ağaçlarımız derelere savruldu. Annem zeytinler ziyan olmasın diye şimdi o ağaçlardaki zeytinleri toplamaya çalışıyor" dedi. Hortumun etkisiyle zeytin ağaçlarının savrulduğunu belirten Parlayüksel, şunları söyledi: "Sebzemiz para etmezken, maddi hasarın yüksek olması bizi kötü etkiledi.Yağmur bir yandan, fırtına bir yandan rezil ve sefil bir durumdayız. Çiftçiler olarak kan ağlıyoruz."
Ali Parlayüksel de, "Camları kırdı geçti, seradaki ürünler mahvoldu. Gece yağmur vurdu. Zararımız büyük. Sabaha kadar yağan yağmur bizi perişan etti. Zaten yetiştirdiğimiz ürünler para etmiyordu şimdi bu felaketle uğraşıyoruz.” 

Ekleme Tarihi
10.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Önce Hortum Sonra Yağmur Vurdu, sera, seracılık
Link: Önce Hortum Sonra Yağmur Vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız