Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ayçiçeği Tahıl Ambarı'nda Buğdaya Rakip Oldu


Murat Aslan - Konya Ovası'nda ekim alanları katlanarak artan ayçiçeği üretiminin, birkaç yıl içinde Trakya'yı geçmesi öngörülüyor.


AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, sulama imkanlarının gelişmeye devam ettiği Konya Ovası'nda buğday, arpa ve yulaf gibi tahıl ürünlerine göre daha karlı olan yağlık ayçiçeği ve Mısır üretimi hızla artıyor.

Konya'da 2008 yılında 14 bin hektar olan yağlık ayçiçeği üretim alanı 2012'de 57 bin hektara; 2008 yılında 14 bin 800 hektar olan tane Mısır ekim alanı ise 2012'de 34 bin 500 hektara yükseldi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, ovada ayçiçeği başta olmak üzere üretimi hızla artan alternatif bitkilerin, münavebeye katkı sağladığı için toprağı dinlendirerek buğdayda kaliteyi de artırdığını söyledi.

-Tarımsal üretime ikinci bir kimlik kazandıracak-

Konya Ovası'nda özellikle yağlık ayçiçeği üretiminin katlanarak arttığını vurgulayan Sade, şunları kaydetti:

"Alternatif bitkilerdeki üretim artışı, yakın ve orta vadede Konya'nın 'hububat ambarı' niteliğini bozacak nitelikte değil. Halen Konya'daki sulu tarım alanlarının yaklaşık yarısında buğday ekimi devam ediyor. Bölgede son yıllarda buğday üretim alanları azaldı ancak birim alandaki verim arttığı için üretim miktarında bir düşüş olmadı. Hatta bu alternatif ürünlerdeki üretim artışı, Konya'daki tarımsal üretime ikinci bir güçlü kimlik daha kazandıracak gibi görünüyor. Birkaç yıl içinde Konya'daki ayçiçeği üretiminin Trakya'yı geride bırakacağını öngörüyoruz."

Su sıkıntısının yaşandığı Konya'da Mısır ve pancara göre çok daha az su isteyen, hatta su ihtiyacı buğdayla hemen hemen aynı olan ayçiçeğine devlet desteğinin de olduğuna dikkati çeken Sade, "Bu destek devam ettiği sürece, Türkiye'nin de ihtiyacı olan ayçiçeği üretimi Konya'da artmaya devam edecek" dedi. (AA)

Ekleme Tarihi
11.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ayçiçeği, Tahıl Ambarı, Buğday, Rakip Oldu
Link: Ayçiçeği Tahıl Ambarı'nda Buğdaya Rakip Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız