Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Organik Ürün Uyarısı

Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, ürünler üzerinde yer alan 'doğal, naturel, tamamen katkısız, arılı' ibarelerinin ürünlerin organik olduğunu göstermeyeceğini ifade ederek, bakanlık logosu ve ürün sertifikasyon bilgilerine bakılmasını istedi.


Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik, alışverişlerinde organik ürünler tercih eden insanların bu ürünlerin gerçek organik olup olmadığını anlamasının mümkün olduğunu ifade etti. Organik ürünlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'organik tarım' logosu bulunması gerektiğini belirten Çelik, "Ayrıca ürünün üzerinde kontrol sertifikasyon kuruluşuna ait bilgilerin olup olmadığına bakın. Ürünün üzerinde kontrol sertifikasyon kuruluşunun adı, adresi ve sertifika numarası, müteşebbisin adı, adresinin yazılı olması gereklidir. Marketlerde organik ürünlerin bulunduğu reyonlarda ürünlerin organik üretim sertifikasının yanı sıra ulaşım sertifikalarının da asılmış olmasına dikkat edin" dedi.

Bazı firmaların ürün üzerine 'doğal, natural, tamamen katkısız' gibi yazılar yazdığını hatırlatan Çelik, "Üzerinde doğal, natural, tamamen katkısız gibi ifadelerin yazılı olduğu ürünleri organik olarak değerlendirmeyin. Kesinlikle organik ürünler ilgili yasaya göre ambalajsız satılamaz. Ambalajlı olmalarına mutlaka dikkat edin. Ayrıca üzerinde 'arılı' yazısı olan ürünlerde organik anlama gezmez, aldanmayın" diye konuştu.

Detaylı bilgi için kuruma başvurulabileceğini belirten Çelik, şikayetlerin 'Alo 174 Gıda Hattı'na ve [email protected] adresli e posta üzerinden yapılabileceğini kaydetti. Doğal lezzetin eşsiz keyfini yeniden yaşamak ve çocuklara da yaşatmak için organik yiyeceklerin tüketimini öneren Çelik, son dönemlerde organik ürünlere artan rağbetin sebebini ise şöyle anlattı:

"Sağlıklıdır, kimyasalların neden olduğu sağlık problemlerinden uzak tutar. Besleyicidir, organik yiyecekler çok daha fazla vitamin, mineral ve enzimler içerir. Lezzetlidir, organik yiyecekler doğanın verdiği gerçek lezzetlerdir."

Organik tarımın gelecek nesiller için de büyük önem taşıdığını anlatan Çelik, "Doğal lezzetlerin eşsiz keyfini yeniden yaşamak ve çocuklarınıza da yaşatmak için organik yiyecekleri tercih etmenizi öneriyoruz. Ayrıca organik tarım doğa dostudur. Ekolojik sistemin korunması demektir. Doğal yöntemlerle yapılan tarım toprak erozyonunu, yeraltı sularının kirlenmesini önler. Organik olmayan modern tarım yöntemlerinde fosil, bazlı yakıtlardan elde edilen sentetik maddeler kullanılır. Oysa organik tarımda bitkileri büyüten toprağın kendi bereketi ve insanların emeğidir. Organik tarım bizlere ve çocuklarımıza tertemiz bir dünya bırakır" diye konuştu. - Zonguldak -(İHA)

Ekleme Tarihi
11.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Organik Ürün Uyarısı
Link: Organik Ürün Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız