Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

''Üç gün hastalığı''na ilişkin iddialar -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: ''OIE tarafından bildirimi zorunlu olmayan 'üç gün hastalığından' dolayı çok sayıda hayvanın telef olduğu ve bu hayvanlara ait etlerin tüketime sunulduğu şeklindeki açıklamaların gerçekle ilgisi bulunmamaktadır'' -''Hastalıkla ilgili her türlü takip ve tedbirler Bakanlığımızca ivedilikle sürdürülmektedir''

ANKARA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından bildirimi zorunlu olmayan ''üç gün hastalığından'' dolayı çok sayıda hayvanın telef olduğu ve bu hayvanlara ait etlerin tüketime sunulduğu şeklindeki açıklamaların gerçekle ilgisi bulunmadığını, hastalıkla ilgili her türlü takip ve tedbirlerin ivedilikle sürdürüldüğünü bildirdi.

     Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında, ''üç gün hastalığı''na ilişkin çeşitli iddiaların yer aldığı belirtildi.

     Söz konusu iddialar kamuoyunda yanlış anlaşılmalara neden olacağı için bilgilendirme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu ifade edilen açıklamada, bunun, Haziran-Eylül döneminde görülen ve sinekler aracılığıyla hayvanlara bulaşan mevsimsel bir hastalık olduğu anlatıldı.
     Bu yıl sıcakların Ekim ortalamalarının üzerinde seyretmesi sonucu görülme süresi uzayan hastalığın, görülme döneminin sona erdiği belirtilen açıklamada, insan sağlığı için herhangi bir risk oluşturmayan bu hastalığın hayvandan hayvana bulaşmadığı bildirildi.
     Sığırlarda yüksek ateş, titreme, iştahsızlık, göz-burun akıntısı, solunum güçlüğü, süt veriminde azalma, ilerleyen dönemde aksama ve ayakta kalamama şeklindeki klinik bulgularla kendini gösteren viral hastalık belirtilerinin, hayvanlar aynı anda başka hastalığa yakalanmamışlarsa birkaç gün içinde ortadan kalktığı, bazı hayvanların ise tedaviye gerek duyulmaksızın iyileştiği belirtildi.
    
     -''Şu ana kadar 2 bin 200 ölüm vakası''-

    
     Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'da, kısmen de Şanlıurfa'da görülen ve haberlere konu edilen hastalıkla ilgili şu ana kadar 2 bin 200 ölüm vakasının meydana geldiği ve bunların veteriner hekim kontrolünde imha edildiği ifade edilen açıklamada, hastalık belirtileri görülen ancak antibiyotik kullanılmadığı kesim öncesi ve kesim sonrası muayenede resmi veteriner hekimlerin kontrolüyle kesinleşen 722 hayvanın kombinalarda kesildiği vurgulandı.
     Açıklamada, şunlar kaydedildi:
     ''Kesimhaneye kesim için gelen ancak hastalık şüphesi taşıyan ve ikincil enfeksiyonlar için antibiyotik kullanılan canlı hayvanların ilaç atım sürelerinin dolmadığı tespit edilen hayvanların kesime gönderildiği iddiaları kesinlikle doğru değildir. Tüm dünyada zaman zaman görülen bu hastalıkla mücadelede koruyucu aşılama yöntemi uygulanmaktadır.
     Üç gün hastalığının gelecek yıl da görülmemesi için aşılama çalışmaları sürdürülmektedir. Sonuç olarak, Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı tarafından bildirimi zorunlu olmayan 'üç gün hastalığından' dolayı çok sayıda hayvanın telef olduğu ve bu hayvanlara ait etlerin tüketime sunulduğu şeklindeki açıklamaların gerçekle ilgisi bulunmamaktadır.
     Hastalıkla ilgili her türlü takip ve tedbirler Bakanlığımızca ivedilikle sürdürülmektedir.''
    
    
alt
alt

Ekleme Tarihi
14.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: üç gün hastalığı
Link: ''Üç gün hastalığı''na ilişkin iddialar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız