Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli 

Pamuk Prim Miktarı Yükseltilerek En Kısa Sürede Açıklanmalı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, pamuk prim miktarının tatmin edici bir artış oranıyla kısa sürede açıklanmasını istedi. Pamuk piyasalarının mevcut durumu ve önümüzdeki sezon pamuk üreticilerine sağlanacak destek primleri hakkında görüşlerini açıklayan Kestelli, son birkaç yıldan beri üreticinin zarar ettiğine, bu yüzden pamuk ekim alanlarının hızla azaldığına dikkat çekti.


Pamuğun Türkiye’nin dış ticaretine net pozitif katkıyı sağlayan tekstil ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi olduğunu, bu sebeple üretiminden vazgeçilemeyecek tarım ürünlerinin başında geldiğini vurgulayan Kestelli, şöyle konuştu: “Ancak pamuk üreticisi, son yıllarda para kazanmak bir yana sezonu zararla kapatmaktadır. Nitekim 2011 yılı ekim döneminde 5,70 lira seviyelerinde olan mahlıç pamuk fiyatı, hasat döneminde 4 liraya geriledi. 2012 yılında ise 3,53 lira olan ekim dönemi fiyatları, hasadın yapılmaya devam ettiği bugünlerde 3,20 liraya kadar düştü. Kısacası büyük bir umutla başlayan pamuk üretimi, üretici için adeta hayal kırıklığına dönüşmüştür. İçinde bulunduğumuz sezonda 1 kg. kütlü pamuk maliyeti, yaklaşık 1,8 lira seviyelerindedir; fiyatı ise Ege Bölgesi'nde 1,3, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1,2 liradır. Destekleme primi olarak ödenecek 46 kuruş ilave edildiğinde dahi pamuk üreticisi zarar edecektir.”

İTB Başkanı Kestelli, üreticilerin pamuk ekim kararlarını belirleyen temel parametrenin maliyet-fiyat farkı olarak ortaya çıkan kâr ve bunun başka ürünlerle karşılaştırılması olduğunu belirtti. “Üreticiden, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ve dış ticaretimizin geleceği için zararına pamuk ekmesini bekleyemeyiz.” diyen Kestelli, şunları kaydetti: “Pamuktan zarar eden üreticimiz alternatif ürünlere yönelecek ve ülkemiz için çok önemli olan pamuk üretimi, özellikle önümüzdeki sezon kan kaybetmeye devam edecektir. Bu nedenle kısa vadede önümüzdeki sezona ilişkin prim miktarı, tatmin edici bir artış oranıyla kısa sürede açıklanmalıdır. Ayrıca üreticilerimizin önündeki belirsizliğin kaldırılması amacıyla destekleme politikaları, beş yıllık bir projeksiyon olarak ortaya koyulmalıdır. Aksi takdirde pamuk üretimindeki kaçış hızlanacak ve tekstil konfeksiyon sektörünün dış girdi bağımlılığı artacaktır.”(CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Pamuk Prim Miktarı Yükseltilerek En Kısa Sürede Açıklanmalı
Link: Pamuk Prim Miktarı Yükseltilerek En Kısa Sürede Açıklanmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız