Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''Okul sütü uygulama esasları tebliğinin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyuyoruz''

''Bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca bu programın 'peynir, yoğurt gibi süt ürünleri' ile çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz''


ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, okul sütü uygulama esasları tebliğinin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, ''Bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca bu programın 'peynir, yoğurt gibi süt ürünleri' ile çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz'' ifadelerine yer verdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan tebliğle okul sütlerinin alımının, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Kamu İhale Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak ihaleyle gerçekleştirileceğini vurguladı.

Karar uyarınca yapılacak ödemelerin, genel bütçeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na tahsis edilen ödenekten karşılanacağını belirten Bayraktar, okul sütü programlarının aynı zamanda süt hayvancılığında istikrarı sağlamak ve süt piyasasını düzenlemek için bir araç olarak kullanıldığını belirtti. Bayraktar, hükümetin geçen yıl uygulamış olduğu her gün 7,2 milyon okul çağındaki çocuğa 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtımının eleştirilere ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütüldüğünü, bu programı çok önemsediklerini ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar desteklediklerini vurguladı.

Bayraktar, okul sütü uygulama esasları tebliğinin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, ''Bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca bu programın 'peynir, yoğurt gibi süt ürünleri' ile çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz'' ifadelerine yer verdi.

-Süt istatistikleri-

Türkiye'de süt üretiminin sürekli arttığını, 2011 yılında toplam süt üretiminin 15 milyon tonu aştığına, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının da sürekli ve hızlı artış gösterdiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

''2011 yılında 7 milyon 73 bin 739 ton toplanan inek sütü miktarının bu yılın Ocak-Eylül döneminde 6 milyon 154 bin 765 tona ulaştı. Eylül ayında toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artarak 537 bin 872 tondan 599 bin 696 tona çıktı. Eylül sonu itibarıyla son bir yıllık toplanan inek sütü miktarının 7 milyon 815 bin 663 tonla 8 milyon tona yaklaştı.

Eylül ayında içme sütü miktarının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artışla 95 bin 463 tona, peynir miktarının yüzde 11,6 artışla 44 bin 337 tona, ayran miktarının yüzde 6,6 artışla 47 bin 206 tona çıktı, yoğurt miktarının ise yüzde 1,5 azalmayla 89 bin 76 tona indi. Eylül sonu itibarıyla son bir yıllık dönemde 557 bin 286 ton peynir, 1 milyon 41 bin 192 ton yoğurt, 497 bin 965 ton ayran, 1 milyon 271 bin 666 ton içme sütü üretildi. Bu rakamlar 2011 üretim rakamlarının üzerindedir.'' 

Ekleme Tarihi
16.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: okul sütü, tzob, şemsi bayraktar, süt
Link: Okul sütü tebliğinin yürürlüğe girmesinden memnuniyet duyuyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız