Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Bitlisli bal üreticileri: Kaçak İran balları satışlarımızı düşürdü

BİTLİS (CİHAN)- Bitlis’li bal üreticileri, İran’dan kaçak yollarla getirilen kalitesiz balın, Bitlis balının kalitesini ve satışını düşürmesinden yakındı.


        Lezzeti ve kalitesiyle tanınan Bitlis balı üreticileri, kaçak yollarla Bitlis piyasasına sürülen İran balının, Bitlis kara kovan balı olarak satılmasıyla zor günler yaşıyor. 30 yıldır Bitlis'in Tatvan ilçesinde bal üretimi ve satışı yapan Yüksel Ünal, bölgede büyük miktarda İran balı bulunduğunu ve bu balların büyük çoğunluğunun piyasada Bitlis kara kovan balı olarak satıldığını söyledi.

        Bölgede Bitlis kara kovan balının; organik, şeker katılmadan üretiminin yapılması ve bölgenin florasının (bitki çeşitliliği) kattığı lezzetle haklı bir üne sahip olduğunun altını çizen Ünal, kısa yoldan para kazanmak isteyenlerin İran'dan kaçak yollarla getirdiği bal yüzünden ekonomik açıdan zor günler geçirdiklerini anlattı.

        “KAÇAK BAL, ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE MAĞDUR EDİYOR”

        Tatvan'da yıllardır bal üretimi ve satışı yapan Yusuf Köse ise yurt dışından Türkiye'ye getirilen kaçak bal dolayısıyla fiyatların düşük olduğunu, Bitlis balı olarak tanıtılarak satılan kaçak İran balının, hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini belirtti.

        Kaçak İran balı yüzünden tüm Türkiye’de lezzeti ve kalitesiyle tanınan Bitlis balının hem fiyatının düştüğünü hem de toplumda balın eskisi kadar kaliteli olmadığının düşünülmeye başlandığını belirten Köse, şöyle konuştu: “Maalesef başta ilimiz olmak üzere Türkiye'ye çok fazla kaçak bal giriyor. Piyasaya giren bu kaçak ballar, hakiki balımızın değerini düşürüyor.
İran’daki balın kilosu 12 liraya gelirken, satışı 30 ile 40 lira arasında yapılıyor. Aynı şekilde İran'dan günlük tonlarca bal geliyor. Ülkemizde sofraya gelen ova balında yüzde 80 ürün kaybı yaşanırken, bal fiyatlarının artması gerekirdi. Ama bal fiyatları hala aynı. Bunun nedeni de ülkemize kaçak balların girmesidir. Bu da üreticinin aleyhinde gelişen bir durumdur. Zaten yerli üreticinin elinde çok fazla bal yok. Olan balı da iyi fiyattan satması gerekir. Geçen seneye göre fiyat 2 veya 3 lira fark etti. Bunun nedeni de ülkeye sürekli kaçak balın girmesidir. Bu da arıcının yaptığı meslekten soğumasına neden oluyor. Eskiden cazip olan bu meslek, şimdi yeni arıcı yetiştirmiyor.''

        ''BAL ARICIDAN VE GÜVENİLİR YERLERDEN ALINMALIDIR''

        Diğer bir bal üreticisi ve satıcısı Mahsun Aykan ise vatandaşların ballarını güvendikleri arıcılardan ve güvenilir yerlerden almalarını istedi.

        Vatandaşların balı alırken dış bölümde yazan yazıyı okuması gerektiğine dikkat çeken Aykan, ''Bal dışarından alınıyorsa mutlaka dikkat edilmelidir. Alınan ürünün dış bölümünü okunmalıdır. Piyasada bal şurubu da satılıyor. Bal almak isteyen tüketici, bal şurubunu almış olabilir. Çünkü bal şurupları çeşitli katkı maddelerini içermektedir. Mümkün olduğunca bal arıcıdan alınmalıdır. Alınan balın yerli bal olup olmadığına dikkat edilmesinde fayda var. Çünkü yerli bal diye çoğu kez kaçak bal satışa sunulabiliniyor. Bu konuda vatandaşların dikkatli olmaları gerekiyor.'' diye konuştu.

        “YILLIK 20 TON KARA KOVAN BALI”

        Bitlis’in Hizan ilçesinde bal satışı ve üretimi yapan Faruk Ergin de Hizan’da yıllık 20 tona yakın kara kovan balı üretildiğini dile getirdi.

        Kara kovan balının kilogramını 50 ila 70 arasında değişen fiyatlara sattıklarını kaydeden Ergin, şunları kaydetti: "Kara kovan balının yanı sıra yanı sıra kasnak balımız var. Bundan da yılda ortalama 50 ton elde ediyoruz. Bunun da kilogramını 30 ila 40 TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyoruz. Bu balın kaliteli ve kalitesiz olarak iki çeşidi var. Kalitesiz çeşidini de 20 – 30 lira arasında satıyoruz. Petek ballarından bir kısmını da süzerek bunun da kilogramını 8 – 15 TL arasında satışa sunuyoruz.”

        Arıcılığın baba mesleği olduğunu kaydeden Ergin, son 10 yılın en kaliteli balını geçen yıl aldıklarını sözlerine ekledi.



CİHAN

Ekleme Tarihi
17.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kaçak İran balları ,bitlis
Link: Bitlisli bal üreticileri: Kaçak İran balları satışlarımızı düşürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız