Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Siyah incirde ''ethephon'' kullanımı ile mücadele -UYMSİB Başkanı Çalı: ''Hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olan ancak piyasaya erken girmek maksadıyla siyah incirde kullanılan 'ethephon' hormonu ile mücadelede başarıya ulaştık, bu konuda tedbiri elden bırakmayacağız'' 

BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, ''Hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olan, ancak piyasaya erken girmek maksadıyla siyah incirde kullanılan 'ethephon' hormonu ile mücadelede başarıya ulaştık, bu konuda tedbiri elden bırakmayacağız'' dedi.

     Çalı, Bursa Valisi Şahabettin Harput'u ziyaretinde, yıl boyunca gerçekleştirilen meyve sebze ihracatı ve sektörde yaşanan sıkıntıların ihracata olan etkilerine ilişkin bilgi verdi.

     Siyah incirde, kaçak olarak kullanımı yaygınlaşan ve meyveyi hasat zamanından önce olgunlaştıran ''ethephon'' ilacının incirdeki kaliteyi düşürdüğünü ifade eden Çalı, bir süre öncesine kadar üreticilerin yaklaşık yüzde 70'inin kullandığı bu ilaca karşı 2010 yılında başlatılan mücadelede başarıya ulaştıklarını, bundan sonra da tedbiri elden bırakmayacaklarını vurguladı.
     Çalı, bu sene aldıkları ürünün çok kaliteli ve geri dönüşlerin olumlu olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
     ''Bu yıl ürünler için gerçekten çok kaliteli bir yıl oldu. Gönderdiğimiz her ürünün analiz sonuçları olumluydu ve ürünler birkaç 'çürük elma' hariç şikayet almadı. Bu, kimyasallara karşı gösterilen mücadelenin olumlu bir sonucudur. Hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olan ancak piyasaya erken girmek maksadıyla siyah incirde kullanılan 'ethephon' hormonu ile mücadelede başarıya ulaştık, bu konuda tedbiri elden bırakmayacağız. İncirde bu sene yaklaşık 25-26 bin ton civarında bir üretim gerçekleşti. İhracatımız ise üretimin yarısından biraz daha fazla yaklaşık 14 bin ton civarında yapıldı. İhracatta kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan Bursa siyah incirinin bu imajının bozulmaması için çalışıyoruz.''
     Genel olarak meyve ve sebze ihracatında kalitenin daha da yükseldiğini ifade eden Çalı, Bursa'nın nadide meyvesi siyah incirin iç ve dış piyasalarda yakaladığı başarılı tablonun korunması gerektiğini vurguladı.
     Çalı, yüzde 2-3 oranında Ege ve Akdeniz Bölgesi'nden ihraç edilen incirdeki tehlikelere işaret ederek, ülke olarak oluşabilecek olumsuz algının önüne geçilmesi gerekliliği konusunda uyarılarda bulundu. Çalı, ''(Bu Aydın inciri, bu Mersin inciri) olarak konuya bakılmayacak, 'Türk inciri' denilecek. Bu nedenle konunun öneminin o bölgelerde de kavranması gerekli. Kesim ve ihraç tarihlerine uymayanlar var. Bu konunun üzerinde de durulması gereklidir'' dedi.
    
     -Vali Harput-
    
     Vali Harput da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kaliteli üretimin devamlılığı konusundaki denetimleri sürdüreceklerini, Bursa'nın, ''tarım kenti'' özelliğinin hep ön planda yer alacağını söyledi.
     Harput, nar üretimindeki açığa dikkat çekerek, ''Güney Kore, Türkiye'den nar talep ediliyor ve narı istediği şekilde bulamadığında yetkili makamlara iletiyor. Nar üreticileri için açık bir pazar var'' dedi.
     Bursa'nın kimliğini su, tarih, Uludağ, şeftali, kestane, incir gibi değerlerin oluşturduğunu belirten Harput, ''UYMSİB, Bursa adını, ulusal ve uluslararası çalışmalarda dünyanın dört bir yanına taşıyor. Bu noktada gerçekten ciddi bir iş yapılıyor. Ayrıca doğanın korunmasına da katkı sağlanıyor. Sizi takdir ve tebrik ediyorum'' diye konuştu.
    

Ekleme Tarihi
17.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Siyah incir,ethephon
Link: Siyah incirde 'ethephon' kullanımı ile mücadele




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız