Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk ve İsveçli çiftçiler işbirliği yapacak -TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''Türk ve İsveçli çiftçiler tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusunda her alanda işbirliği yapabilirler'' -İsveç Çiftçiler Federasyonu Başkanı Jonsson: ''İsveç'te süt hayvancılığı ve ormancılık en gelişmiş iki alan. Türkiye ile bu alanlarda işbirliği yapılabilir''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB ile İsveç Çiftçiler Federasyonu'nun işbirliği yapacağını bildirdi.

     TZOB'dan yapılan açıklamada, Ankara Atlıspor Kulubü'nde, İsveç Çiftçiler Federasyonu ve TZOB Yönetim Kurulu'nun katıldığı bir toplantı düzenlendi.

     Bayraktar, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin 28 milyon hektar tarım arazisiyle önemli tarımsal potansiyelini barındıran bir ülke olduğunu, tarımsal hasılasının 62,7 milyar doları bulduğunu vurguladı.

     Bayraktar, Türkiye'nin hızla gelişen ekonomisi, stratejik üstünlükleri 772,3 milyar dolarlık milli geliri ile AB'ye tam üyeliği halinde önemli katkılar sunacağını da ifade etti. Türkiye'de tarımın ülkenin sosyoekonomik yapısında özel bir yeri olduğunu bildiren Bayraktar, tarımdaki nüfusun gelişmiş ülkelerdeki seviye olan yüzde 1-2'lere indirilebilmesi için geliştirilecek politikaların, kırsaldan şehirlere göçü hızlandıracağını, bu bakımdan AB ülkelerinde uygulanan kırsal kalkınma politikaları hakkında bilgi edinilmesi gerektiğini kaydetti.

     TZOB olarak ülkedeki üretici organizasyonlarının güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini, bu bakımdan İsveç ve diğer AB ülkelerindeki çiftçi organizasyonlarının yapısı, görev ve faaliyetleri konusunda bilgi alışverişinde bulunmalarının kendileri için çok faydalı olacağını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

     ''Bu çerçevede İsveç Çiftçiler Federasyonu ve TZOB arasında işbirliğinin geliştirilmesini umuyorum. Bunun hem kuruluşlarımız hem de iki ülke tarımı için faydalı olacağına inanıyorum. Türk tarımı özellikle bitkisel ürünler ve kanatlı sektöründe oldukça iddialı durumdadır. Türkiye, sebze ve meyve üretiminde dünyada ilk 5 sırada yer almaktadır. Son yıllarda hayvancılığımız da oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. Süt üretimi, 2011 yılı itibarıyla 15 milyon tonu aşmıştır. Kanatlı eti üretimimiz yıllık 1,7 milyon tonu, tavuk yumurtası üretimimiz ise yıllık 14 milyar adedi aşarak rekor kırmıştır. Ülkemizde seracılık da oldukça gelişmiştir. İsveç'te tarım ve hayvancılık son derece modern yöntemlerle yapılmaktadır. Özellikle hayvancılıkta önemli üretim seviyelerine ulaştığımızı biliyoruz. Türk ve İsveçli çiftçiler tarım, hayvancılık ve balıkçılık konusunda her alanda işbirliği yapabilirler.''

     İsveç Çiftçiler Federasyonu Başkanı Helena Jonsson ise federasyonlarının münferit çiftçilerin ve kooperatiflerin bağlı olduğu bir şemsiye örgüt durumunda bulunduğunu bildirdi.

     Çiftçiler Federasyonu'na 170 bin çiftçi ve 90 bin işletmenin bağlı olduğunu belirten Jonsson, şunları kaydetti:

     ''İsveç'te süt hayvancılığı ve ormancılık en gelişmiş iki alan. Türkiye ile bu alanlarda işbirliği yapılabilir. Gıda ve orman ürünleri sanayi, ülke gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10'unu meydana getiriyor. En büyük sorunumuz üretimi artıramamak. Dünyada gıda güvenliğini sağlamak için de üretimin artırılması gerekiyor. Ayrıca enerji, özellikle de yenilenebilir enerji üretimini artırmak istiyoruz. Çeşitli alanlarda eğitim programlarımız var. Çiftçiler için girişimcilik alanında eğitim veriyoruz.''
    
 
alt
alt

Ekleme Tarihi
17.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Türk ve İsveçli çiftçiler işbirliği yapacak
Link: Türk ve İsveçli çiftçiler işbirliği yapacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız