Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

1. Pastacılık Ve Tatlıcılık Çalıştayı 

- Türkiye Lokantacılar Ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice:


- “Yanlışlarımız Yok Mu Var. En Büyük Yanlışımız Eğitim. Ustalık Belgesi Olmuyor Diye Bunun Altına Sığınıp Kendi Eğitimimizi Görmezden Gelemeyiz”
- Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken:

- “Biz Dükkan Açarken Niye İstiyorsunuz Ruhsatı, Ustalık Belgesini, Vergi Kayıt Numarasını. Avm’nin İçindeki Stantlarda Böyle Bir Zorunluluk Var Mı?

ANKARA (İHA) 1. Pastacılık ve Tatlıcılık Çalıştayı, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı.

Ankara Başkent Öğretmenevi’nde Tedarikçi, üretici, satıcı gibi yaklaşık 30 milyar dolarlık bir ekonomik değerin yönetildiği sektörün temsilcilerini bir araya getiren 1. Pastacılık ve Tatlıcık Çalıştayı’na Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, akademisyenler, oda başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

“5996 SAYILI ÇAĞDAŞ BİR YASA HAYATIMIZA GİRDİ”

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu olarak Türkiye’nin en eğitimli en kaliteli toplumu olduklarını göstereceklerini söyleyen Genel Başkan Aykut Yenice, “Herkesin çat kapı içeriye girdiği, belediyecisinin ayrı, sağlıkçısının ayrı, zabıtasının ayrı, herkesin bizi silkelediği bir dönemde 5996 sayılı çağdaş bir yasa hayatımıza girdi. Eksikleri olabilir, eleştirilerimiz de olabilir, yanlışları da olabilir.

Ancak hiç olmazsa bir sahibimiz, bir yoldaşımız, bir yandaşımız oluştu. Bizlerin kimse tarafından eleştirilmeye, kimse tarafından rencide edilmeye, televizyonda ne yaptığını bilmeyen insanlar tarafından rencide edilmeye hakkımız yok. Yanlışlarımız yok mu, var. En büyük yanlışımız eğitim. Ustalık belgesi olmuyor diye bunun altına sığınıp kendi eğitimimizi görmezden gelemeyiz.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu olarak, bundan sonra el ele vererek Türkiye’nin en eğitimli, en örgütlü, en kaliteli toplumu olduğumuzu dosta düşmana göstereceğiz. Türk halkının geleceğine, Türk neslinin geleceğine ve dünyada Amerika’da sonra obezitenin en çok baş gösterdiği ülkenin insanları olarak bu hastalığın müsebbibi olmayacağız” dedi.

ESNAF VE ZANAATKARLARIN SORUNLARI

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf sanatkarların o kadar çok meselesi var ki. Bugün 5-7 liraya pastayı marketlerde satılıp, hijyen koşullarının uygun olup olmadığını tartışan var mı? Peki biz dükkan açarken niye istiyorsunuz ruhsatı, ustalık belgesini, vergi kayıt numarasını. AVM’nin içindeki stantlarda böyle bir zorunluluk var mı?

Bizde bir araya gelip birlik ve beraberlik olamıyoruz, eh çözüm de bulunuyor, birkaç tane aklı evvel gidiyor söylüyor ‘odaları kapatalım kurtulalım, birleştirilelim’ O zaman açtırmayın, kurdurmayın. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız çok önemli bir şeye el attı, bürokrasi ve bu işi yapan elemanları yetiştirilmesi biraz zaman alacak. Bakanımız ‘eğitici ve öğretici olun’ diyor ama Tarım İl Müdürlükleri’nde problemlerde süre geliyor.

Her gün onlarca telefon alıyoruz, ‘bu cezaları dükkanı satsak ödeyemiyoruz’ diyorlar. Pasta ne zaman satılır, nişanda, düğünde, mutlulukta paylaşılan bir şey. Yemek sektörü diye bir sektör var, bir kart çıkarttılar, hayatımızı plastik karta bağladılar, marketten alışverişe kadar yemek kartıyla. Bunun için biran evvel önlem alınması lazım” diye konuştu.

“PERSONEL HİJYENİ ÇOK ÖNEMLİ”

Bu işin mutfağında yaşayan insanların hijyen eğitiminden geçmesi gerektiğini ve bu konunun Türkiye’nin eksikliklerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, “Biz denetimlerimizi yapıyoruz. Özellikle pastacılık ürünleri gıda güvenilirliği yönüyle baktığınızda önemli problemler ortaya çıkartabiliyor. Bu ürünler hassas gıda grupları içinde yer alan ürünlerdir.

Özellikle kremalı pastalar, yaş pastalar. Bizim ALO 174 Gıda Hattımız var. 2009’dan itibarin yaklaşık 750 bin çağrının alındığı bir hat. Son yıla ilişkin değerlendirmelere baktığımızda bunun yüzde 20’ye yakının gıda zehirlenmeleriyle ilişkilendirildiği görüyoruz. Bunu önlemenin yolları var, en kritik maddelerden bir tanesi kullanılan krema, ikincisi çalıştırılan insanların sağlık durumları. Bu bulaşmalar büyük ölçüde çalışan insanlardan geçiyor. Dolayısıyla personel eğitimi çok büyük öneme sahip” şeklinde konuştu.

“BAKANLIĞIN ESNAFA YENİ ELBİSE BİMEK GİBİ GÖREVİ YOK”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, “Hiçbir şekilde bakanlığımızın esnafa yeni bir elbise biçmek diye özel bir görevi ve niyeti yoktur. Şöyle bir şikayet bakanlığımıza geliyor; ‘biz yaşayamıyoruz, ciddi sorunlarımız var, bunlarla ilgili yapısal bir düzenlemeye gitmek gerekir’ Doğal olarak yeni bir örgütlenme ihtiyacı olduğu ortaya çıkmış durumda.

Eğer bakanlığı mesleğin bir tarafı idare ederse bundan sizin hayrınız olmaz, bakanlık sizi dinlemeden iş yaparsa bundan da hayır çıkmaz. Kapımızın herkese açık olduğunu, her türlü öneriye açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Esnaf şurası gelecek sene düzenlenecek, önümüzdeki yılın ilk 6 ayı içinde alt çalışma komisyonlarını kuracağız ve buna ciddi bir katılım bekliyoruz. Başkası bize elbise biçmeden biz isterseniz kendi ölçülerimizi verelim” ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi
18.11.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: 1nci Pastacılık Ve Tatlıcılık Çalıştayı
Link: 1. Pastacılık Ve Tatlıcılık Çalıştayı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız