Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Araban Ovası'nda Alternatif Ürün Olarak Ekilen Yer Fıstığının Hasadı Yapıldı

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep’in Araban ilçesinde, 200 dekarlık alanda bu yıl ilk defa ekimi yapılan yer fıstığı ürününün hasadına başlandı.


Araban İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürvekili Zeynel Güneş, yer fıstığının ekildiği alanlarda incelemelerde bulundu. Arazide üreticilerle görüşen Güneş, Araban Ovası'nda alternatif ürün olarak ilk defa ekimi yapılan yer fıstığının dekara 450 kilogram verim vermesinin iyi bir sonuç olduğunu belirtti. Çiftçiler ise yüksek verimden memnun olduklarını söyledi.

Zeynel Güneş, Türkiye ekonomisine katkısı bulunan yer fıstığı ekim alanının Araban Ovası'nda yaygın hale gelmesinin alternatif bir ürün çeşidi olacağını kaydederek, Türkiye’de üretimi yapılan yer fıstığı çeşitlerinin tamamına yakınının çerezlik pazar tipinde olduğunu aktardı. Güneş, "Bu nedenle Türkiye’de yer fıstığı yemeklik yağ sanayinde değil, daha çok çerez, şekerleme ve pasta sanayinde tüketilmektedir.

Bundan dolayı Türkiye’de yer fıstığının yağ sanayinin oluşturulabilmesi için, yer fıstığı ekim alanlarının mutlaka genişletilerek üretiminin arttırılması gerekmektedir. Yer fıstığı, tropik ve subtropik bölgelerde yetişebilen yazlık bir sıcak iklim bitkisi olması, ısı ve güneşi fazlaca isteyen, sıcaklığın fazla olması ve 4-5 ayda hasada gelmesinden dolayı, Araban Ovası ve toprakları için çok iyi bir alternatif ürün olacaktır. Dolayısıyla Türkiye'deki yer fıstığı üretiminin alanı genişlemiş olacak ve ekonomiye katkı sağlayacak" dedi.

Üretici Ercüment Dai ise, Araban Ovası’nda alternatif ürün olarak yer fıstığı üretiminde bir ilke imza attıklarını ifade ederek, "İlk alternatif ürün olarak arayışa girdim ve Araban Ovası’nın verimli topraklarında yer fıstığı üretimi de neden olmasın dedim. Yer fıstığı üretimi için yaptığım araştırma ve incelemeler sonunda Homurca mevkiindeki 60 dekarlık alana ekimini yaptım ve dekara 450 kilogram ürün aldım. Önümüzdeki yıl Araban Ovası'nda benimle birlikte onlarca üreticimizin yer fıstığı ekimi yapacağını öğrendim. Yer fıstığı, Araban Ovası'nda yoğunlukta ekimi yapılacak ürün olacak" diye konuştu.

Ekleme Tarihi
18.11.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Araban Ovası'nda Alternatif Ürün Olarak Ekilen Yer Fıstığının Hasadı Yapıldı
Link: Araban Ovası'nda Alternatif Ürün Olarak Ekilen Yer Fıstığının Hasadı Yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız