Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
sus bitkileri 

Ödemiş'te, Süs Bitkileri Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı

İZMİR (İHA) - Ödemiş ve çevresindeki süs bitkisi üreticilerinin ortak sorunlarının masaya yatırıldığı "Süs Bitkileri Ortak Akıl Toplantısı", Güven Düğün Salonu’nda yapıldı.


İzmir İl ve Ödemiş ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen Ortak Akıl Toplantısına, süs bitkileri sergisi için ilçeye gelen Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden, Genel Müdür Yardımcısı Vekili Dr. Talat Şentürk, Daire Başkanı Metin Kaycıoğlu, Birim Koordinatörleri Ercan Türktemel, Dr. Ece Gökok, Daire Başkanı Sait Kocabay, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Tarım İl Müdür Yardımcısı Musa Bakın, Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (Süs-Bir) Başkanı Abdullah Okul ve sektör temsilcileri katıldı.

Yalova, İstanbul, İzmir, Mersin, Ankara ve Ödemiş’ten olmak üzere 17 sektör temsilcisinin yer aldığı toplantıda, sektörün yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. Üretimin kayıt altına alınması, binde 3 sorunu, teşvikler ve girdi maliyetleri, destekler, KDV eşitsizliği, üretim standardı, üretici belgesi şartları, ihale kanunları, AR-GE çalışmaları, üretim alanlarının açılması, ara elemanlar, kamu alımlarımda Süs-Bir üyeliği konularının görüşüldüğü toplantıda, süs bitkileri yönetmeliğinin oluşturulması ve süs bitkileri daire başkanlığının kurulması yönünde görüşler dile getirildi.

Daire Başkanı Kaycıoğlu, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Süs bitkileri sektörü izleniyor. Türkmenistan’da 2004 yılında ağaçlandırma çalışmalarında devlet başkanına yaptığımız ziyaret sırasında fidanları nereden aldıklarını sorduğumuzda İtalya’dan aldıklarını dile getirdiler. O günkü Tarım Bakanımız buna çok üzüldü. Bugün sektörün hangi yasa ile sürdürülmesini tartışıyoruz. 5553 sayılı yasa ile mi, yoksa 5200 sayılı yasa ile mi? Biz yasanın hangi tarafında olduğumuzu bir kenara bırakalım, 18 Kasım 2010 tarihinde nihai ürün durumundaki süs bitkilerinin alt birliğine üye olup süs bitkileri üreticilerine zorunlu kayıt olmasını kanun belirlemiş.”

Genel Müdür Yardımcısı Vekili Şentürk de, “Bugün bu toplantıda sektörü nasıl geliştirelim diye bir araya geldik. İhracatı artırmak, nasıl ürünleri satarız, Bu konuları görüşelim istedik. Yasa üzerinden konuları ele alırsak bir sonuca ulaşamayız. Yapıcı olalım, tenkitlerle bir yere varamayız. Eksikliklerimiz elbette vardır. Süs bitkilerini masaya yatıralım dedim, herkes var. Bu sektörün 2007 yılındaki toplantısında 22 sorun ele alındı. Bunların yüzde 87’sini çözdük. Bugün de ele alınan 10 gündemi ortaya koyarak bunları nasıl çözelim bunun peşinde olmalıyız. Birbirimizi suçlamakla bir yere varamayız. Sizler sektör üreticileri saha adamlarısınız, bizler de bu sektörün bakanlık temsilcileriyiz. Biz hepimiz beraberiz. Hepimizin görevi süs bitkilerini daha fazla satmak, yenilikler üzerinde görüşmeler yapmak olmalı. Elinizin taşın altında olduğunu biliyorum” dedi.

Toplantı, sektör temsilcileri ve bakanlık temsilcileri, il ve ilçe tarım yetkililerinin ele aldıkları farklı konularla geç saatlere kadar devam etti.

Ekleme Tarihi
18.11.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Ödemiş, Süs Bitkileri, Ortak Akıl Toplantısı, gıda tarım
Link: Ödemiş'te, Süs Bitkileri Ortak Akıl Toplantısı Yapıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız