Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Gelişen çiğ köfte sektörü, marul üretimini patlattı 

Gelişen çiğ köfte sektörü, marul üretimini patlattı

ANTALYA (CİHAN)- Hızlı gelişen çiğ köfte sektörü kış salatasının vazgeçilmezi olan marul üretimine de doping etkisi yaptı.
 
Antalya'nın Finike ilçesinde nar ve narenciyeden sonra marul üretimi de artan talep nedeniyle hızlı artıyor. İlçede marul üretim alanı 760 dekara ulaşmış durumda. Kışın en sert geçtiği Ocak ayında fiyatı 8 liraya kadar çıkan marul; başta İstanbul, İzmir ve Ankara olmak üzere ülkenin dört bir tarafına gönderiliyor.
Marul sektörünün revaçta olduğu yerlerin başında Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Yalnız köyü geliyor. Köyde hemen hemen herkes marul yetiştiriyor. Marul köyün geçim kaynağı haline gelmiş. Bu mahsülü yetiştirenlerden birisi de İsa Uluyol. Bu yıl yüz bin marul fidesi ektiğini dile getiren Uluyor, güz dönemi ekimlerinin başladığını ifade etti. Havaların soğuk geçmesinin kendileri için avantaj oluşturduğunu belirten Uluyor, “Havalar soğuk geçerse seralardaki marul para eder. Bu yıl yüz bin marul fidesi ektim. Geçen yıl ilk sezon iyi para kazandık. Köyümüzün yüzde 99’u marul ekiyor.” diye konuştu.
Diğer üreticilerden birisi de Yakup Sarıkaya. Sarıkaya ve akrabaları güz dönemi ekimine başlayanlardan. İmece usulü ile dayanışma içerisinde marul ekimi yaptıklarını anımsatan Sarıkaya, seralarına aysberk cinsi marul ektiklerini ifade etti. Sarıkaya, artık sektörde yevmiye usulü işçi bile çalıştırmaya başladıklarını söyledi. Sarıkaya, “Bizim burada ektiğimiz marullar salata ve çiğ köfte sofralarını süsleyecek. ” dedi.
Finike’de marul ticaretinde söz sahibi olan Ersoy Ektirir ise üretici sayısının her yıl arttığını belirtti. Yalnız, Arif köylerinde ve Turunçovada marul yetiştiricilerinin bulunduğunu belirten Ektirir, “Şu an marul bahçede 2 ila 2,5 lira arasında. Havaların soğumasıyla birlikte Ocak ayında seralardaki marullar 8 liraya kadar çıkar. Masrafı çok olmadığından artık suyun az olduğu yerlerde de marul ekiliyor.” diye konuştu.
Bir yılda iki ayrı dönemde ekim yapıldığını belirten Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da, marulun en az 60 en çok ise 120 gün içerisinde yetiştiğini söyledi. Sarıçobanoğlu, geçen yıl üretilen marul rekoltesinin 2 bin 660 ton olduğunu bildirdi. Finike'de marul yetiştiren sayısının hızla arttığını belirten Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, bu işle en çok merkeze bağlı Yalnız köyünün uğraştığını belirterek, “Ancak Turunçova, Sahilkent ve Hasyurt beldelerinde de ekenler var. Finike- Turunçova arasındaki yol boyunca bulunan seralarda marul görmek mümkün. ” şeklinde konuştu.
CİHAN
alt
alt

Ekleme Tarihi
20.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Gelişen çiğ köfte sektörü, marul üretimini patlattı
Link: Gelişen çiğ köfte sektörü, marul üretimini patlattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız