Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ekmek, süt, Ekmeğe sütü ekleyecek 

Ekmeğe sütü ekleyecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ekmek üretim merkezi Besaş, 4 milyon TL’lik yatırımla süt sektörüne adım atmayahazırlanıyor.


BURSA - Bursa'nın ekmekçisi Besaş, süt ürünleri sektörüne de giriş yapmaya hazırlanıyor. 4 milyon TL'lik yatırımla günlük 30 ton süt kapasiteli süt işleme tesisi kuracak olan Besaş, kendi markasıyla günlük pastörize süt, ayran, yoğurt, kaşar ve beyaz peynir üretimine 2013 haziran ayında başlayacak. Bursa'da günlük 320 bin adet ekmek üretimiyle piyasa dengeleyicisi konumunda olan Besaş, yapacağı yatırımla gıdada da büyük oyuncu olmayı hedefliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin ekmek üretim merkezi olan Besaş'ın bir yıldır üzerinde çalıştığı bir proje olan süt ürünleri üretiminde geri sayım başladı. Keles Belediyesi mülkiyetine geçen eski Tekel binaları ve arsasını kiralayan Besaş, 2 bin 500 metrekaresi kapalı, toplam 8 bin metrekarelik alanda önümüzdeki yıl haziran ayında üretime başlayacak. Günlük 30 ton kapasiteli süt ürünleri tesisi kuracaklarını kaydeden Besaş Genel Müdürü Mustafa Bektaş, "Günlük pastörize süt bizim ana ürünümüz olacak. Bunun yanında kaşar, yoğurt, ayran ve beyaz peynir de Besaş markasıyla piyasaya sunulacak. Tesiste 30 kişi istihdam edilecek. Buradaki yatırım tutarını da yaklaşık 4 milyon TL öngörüyoruz" dedi.

Besaş'ın özellikle alt ve orta gelir grubu tüketiciye kaliteli ve sağlıklı ürün üretmek için Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulduğunu hatırlatan Bektaş, "Bursa'da 400 satış noktamız var. Amacımız minimum karla insanlara sağlıklı süt ve süt ürünleri ulaştırmak. Geçmişten bu yanan hayvancılıkla ilgilenen Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık, Keles ilçelerinden günlük süt toplanacak. Uygun arazi ve iklim koşullarından faydalanarak en sağlıklı süt ve süt ürününü halka ulaştıracağımıza inanıyoruz. Ayrıca dağ ilçelerine de ekonomik katkısı olacak bir yatırım bu" diye konuştu.

Et ve et ürünleri üretimine de girmeyi planlıyor

Besaş'ı unlu mamullerin ötesinde et ve süt gibi temel gıda ürünlerinin olduğu bir gıda firması haline getirmeyi planladıklarını ifade eden Mustafa Bektaş, süt ve süt ürünleri yatırımının ardından bir et kombinası ile et ürünleri sektörüne de giriş yapabileceklerini kaydetti. Bektaş, şu bilgileri verdi: "Bundan sonrası için et ürünleri üretimiyle ilgili de bir hedefimiz var. 2011 genel seçimleri öncesinde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 100 proje kapsamında açıkladığı '4 dağ ilçesine et kombinası' sözü vardı. Böyle bir çalışma yine en uygun olarak Besaş bünyesinde yapılabilir diye düşünüyoruz. Henüz bu konu planlama aşamasında."

Besaş'ın 400 gramlık ekmekte günlük 320 bin adetlik üretim yaptığını ve her gün yaklaşık 200 bin kişiye ulaştıklarını belirten Mustafa Bektaş, firmanın Türkiye'nin tek çatı altında üretim yapan en büyük ikinci firması olduğunu vurgulayarak, "Ekmek üretiminde esnafı da koruyarak, kalitemizi her geçen gün artırarak piyasa dengeleyici konumumuzu koruyoruz. Hedefimiz et ve süt ürünlerinde de halkımıza kaliteli hizmet verebilmek" şeklinde konuştu.

Ar-Ge merkezinde bilimsel ekmek üretecek

Besaş'ın Uludağ Üniversitesi ile yaptığı protokol gereği Görükle Kampüsü'nde kuracağı Besaş Ar-Ge Merkezi ile ilgili de son aşamaya geldikleri bilgisini veren Bektaş, "Görükle çıkışı üzerinde bin 500 metrekarelik bir alan Besaş'a tahsis edildi. Buraya 2 milyon TL yatırım yapılacak. Ana makinelerimizi satın aldık. İnşaatımızı da 4 ay içinde tamamlayarak nisan ayında faaliyete başlamayı planlıyoruz. Burada özellikle israfın önlenmesi projemize katkı koyması açısından küçük gramajlı ürünler üretilecek. Ama asıl önemlisi unlu mamuller üzerine araştırma yapılabilecek bir mekan olacak. Unlu mamullerin bilimsel yöntemlerle üretimi alanında Türkiye'de de bir ilke de imza atmış olacağız. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde Gıda Mühendisliği Bölümü'nde eğitim gören öğrenciler de burada staj yapma imkanına sahip olacak. Üniversite ve sanayi işbirliğinin de somut bir örneği olacak" ifadesini kullandı.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ekmeğe sütü ekleyecek
Link: Ekmeğe sütü ekleyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız